Extreme hitte laat datacenter Twitter uitvallen

14-09-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Extreme hitte laat datacenter Twitter uitvallen

De stabiliteit van het Twitter-platform is momenteel wankel. Extreme warmte in de Amerikaanse staat Californië zorgt er voor dat een van de belangrijkste datacenters van de messaging-dienst is uitgevallen.

Het getroffen datacenter staat in Sacramento; de problemen ontstonden op 5 september. Servers vielen uit door de extreme hitte in de Amerikaanse staat Californië, aldus een interne memo van Carrie Fernandez, vicepresident engineering.

Twitter heeft ook datacenters in Atlanta en Portland, maar die volstaan niet om al het Twitterverkeer op te vangen. Wel werkt het bedrijf sinds 2020 ook samen met AWS voor backup-faciliteiten.

De problemen in Sacramento zorgen ervoor dat Twitter momenteel niet langer redundante IT-capaciteit heeft om uitval op te vangen. Als er in andere datacenters nu ook problemen ontstaan, kan het zijn dat Twitter voor een groot deel van de gebruikers voor langere termijn niet werkt.

Dienstverlening niet verstoord

In een reactie aan CNN stelt Twitter dat de dienstverlening van het platform niet verstoort is geraakt en blijft werken. Maar de gelekte interne memo schetst wel dat er voorlopig geen niet-kritieke updates mogen worden uitgevoerd. Alleen dingen die belangrijk zijn voor continuïteit of dringende operationele redenen, kunnen worden uitgevoerd.

Twitter is niet de eerste tech-onderneming waarvan datacenters last hebben van extreme hitte. Afgelopen zomer kregen ook datacenters van Google en Oracle in Londen problemen toen de temperatuur daar de 40 graden celsius bereikte.

Datacenters gebruiken doorgaans zo veel mogelijk buitenlucht als koeling. Als het te warm wordt, kan airconditioning voor extra koelte zorgen. Maar op zeer warme dagen stijgt de interne temperatuur ook en bestaat de kans dat het te warm wordt om de hardware te laten functioneren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters