Noors defensiebedrijf: Kunnen munitieproductie niet opvoeren door datacenters TikTok

31-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Noors defensiebedrijf: Kunnen munitieproductie niet opvoeren door datacenters TikTok

Defensiebedrijf Nammo kan de productie van munitie voor het Oekraïense leger niet verder opvoeren door een tekort aan energie. Topman Morten Brandtzæg uit hierbij zijn frustratie over datacenteractiviteiten van TikTok in de omgeving, dat het lokale energienetwerk onder druk zou zetten.

De Financial Times meldt dat Nammo, eigendom van de Noorse overheid en een Fins defensiebedrijf dat in handen is van de staat, zijn Raufoss-fabriek in het midden van Noorwegen niet verder kan uitbreiden. Aanleiding hiervoor is een tekort aan energie. Dit tekort zou zijn ontstaan door een omvangrijk datacenter in de regio, dat veel elektriciteit verbruikt. TikTok is naar verluid de grootste klant van dit datacenter.

'Groei staat onder druk door opslag van kattenvideo's

"We zijn bezorgd aangezien we onze toekomstige groei onder druk zien staat door de opslag van kattenvideo's", zegt Brandtzæg tegen de Financial Times. De topman van Nammo wijst op een snelle stijging in de vraag naar munitie door de oorlog in Oekraïne. In de oorlog zouden per dag zo'n 6.000 kogels gebruikt worden, wat gelijk staat aan de jaarlijkse bestelling van een klein Europees land. De vraag naar extra munitie is groot; Brandtzæg stelt dat het Oekraïense leger op dagelijkse basis over 65.000 kogels zou willen beschikken. De vraag naar munitie voor artillerie zou sinds de start van de oorlog zijn vervijftienvoudigd.

De Noorse datacenterprovider Green Mountain meldt dat TikTok in de Hamar, 25 kilometer ten oosten van Raufoss, dit jaar drie datacenters wil bouwen. Daarnaast beschikt het bedrijf over een optie om voor 2025 nog eens twee datacenters te bouwen in de regio.

TikTok wil niet op de berichtgeving van de Financial Times reageren. Elvia, het lokale energiemaatschappij, bevestigt aan het financiële dagblad dat na beloftes aan de datacenters en geen extra capaciteit op het lokale energienetwerk meer beschikbaar is. Voordat Nammo extra stoom kan afnemen moet het lokale energienetwerk eerst worden verzwaard, meldt Elvia.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters