Italië keert zich tegen overname cloudprovider door Nebius wegens Russische banden

28-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Italië keert zich tegen overname cloudprovider door Nebius wegens Russische banden

De overname van een Italiaanse cloudprovider door het Nederlandse Nebius is door de Italiaanse premier Giorgia Melone geblokkeerd. Aanleiding hiervoor zijn banden van Nebius met Rusland; het bedrijf verkreeg financiering via Yandex.

Nebius is een Nederlandse cloud provider. Het bedrijf wil het Italiaanse Tecnologia Intelligente (TI) overnemen, een techbedrijf dat onder leiding staat van de Italiaanse zakenman Marco Carrai. Twee bronnen binnen de Italiaanse regering melden aan Reuters dat de Italiaanse regering zich zorgen maakt over de overname doordat het Russische Yandex financiering leverde aan Nebius.

Golden powers-regeling

De overname is doorpremier Melone geblokkeerd via de zogeheten 'golden powers'-regeling. Deze regeling stelt de Italiaanse overheid in staat om ongewenste overnames van Italiaanse partijen te blokkeren. De golden powers-regerling is gericht op het blokkeren van overnames in strategische industriële sectoren, waaronder de telecom- en energiesector.

Yandex is een grote speler in Rusland en wordt ook wel het Google van Rusland genoemd. Het bedrijf is in de jaren negentig opgericht door Arkady Volzh, die tot vorige jaar actief was als CEO. Hij stapte op nadat de Europese Unie sancties tegen hem nam. Tegen Yandex zelf zijn overigens geen westerse sancties van kracht.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud