Gerucht: Europese Commissie gaat akkoord met overname Activision door Microsoft

03-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gerucht: Europese Commissie gaat akkoord met overname Activision door Microsoft

De Europese Commissie gaat naar verwachting akkoord met de overname van ontwikkelaar en uitgever van videogames Activision door techgigant Microsoft. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Microsoft activa hoeft af te stoten voor het verkrijgen van de goedkeuring.

Dit meldt Reuters op basis van bronnen. Microsoft kondigde in januari 2022 aan Activision te willen overnemen voor een bedrag van 69 miljard dollar, omgerekend zo'n 65 miljard euro. Activision is een grote speler op de markt voor videogames en bekend van games als Call of Duty, Crash Bandicoot en Tony Hawk's Pro Skater. Ook Activision Blizzard, ontwikkelaar van World of Warcraft, is onderdeel van Activision.

Zorgen bij toezichthouders

De overname leidde tot zorgen bij toezichthouders. Zowel in de EU, VS als het Verenigd Koninkrijk zijn toezichthouders onderzoeken begonnen. Zij brengen hierbij de impact van de overname op de gamingmarkt in beeld. Bronnen melden nu aan Reuters dat de Europese Commissie naar verwachting akkoord gaat met de overname.

Microsoft meldt in een reactie op de berichtgeving zich in te zetten voor het wegnemen van de bezwaren van de Europese Commissie. Het bedrijf sloot vorige maand nog een licentieovereenkomst met Nintendo en Nvidia omtrent de beschikbaar van de populaire gamereeks Call of Duty op hun platforms, met een looptijd van tien jaar. Een voorwaarde hierbij is wel dat de overname van Activision door Microsoft wordt goedgekeurd.

Nog diverse hordes te nemen

Ook indien de overname door de Europese Commissie is goedgekeurd is de weg nog niet vrij voor het afronden hiervan. In de Verenigde Staten vroeg de Federal Trade Commission de rechter eerder al de overname te blokkeren. In het Verenigd Koninkrijk stelde de toezichthouder voor Microsoft de gamereeks Call of Duty te laten afstoten.

De Europese Commissie wil geen reactie geven.

Terug naar nieuws overzicht