Thierry Breton: Europa moet techrevolutie leiden

28-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Thierry Breton: Europa moet techrevolutie leiden

Europa moet de volgende techrevolutie leiden, stelt Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton op het MWC 2023 Barcelona. Breton riep aanwezigen op zich op de toekomst te richten.

Breton noemt het zekerstellen van de beschikbaarheid van snel en betrouwbaar gigabit-internet aan alle Europeanen en Europese bedrijven in 2030 de echte uitdaging. Breton roept dan ook op de wereld niet langer te bekijken met het oog op het heden of verleden, maar juist met het oog op de toekomst. Centraal daarbij staan de stappen die we moeten zetten om te komen waar we willen zijn, stelt Breton.

Consultatieronde

De Europese Commissie lanceerde afgelopen week een consultatieronde over een plan voor het laten meebetalen van techgiganten aan de netwerkkosten van Europese netwerkproviders. Het plan is omstreden en leidt tot kritiek, onder meer vanuit Nederland. Zo noemde minister van Economische Zaken Micky Adriaansens onlangs in gesprek met Reuters het plan in strijd met netneutraliteit. Ook vreest Nederland dat het plan gebruikers op kosten jaagt doordat techbedrijven de extra kosten gaan doorberekenen.

Breton lijkt met zijn uitspraken ook zorgen over dit plan te willen wegnemen. De Eurocommissaris noemt de consultatieronde slechts een 'deel van de puzzel' die de afgelopen jaren is gemaakt.

Grote telecomproviders: eerlijke bijdrage en spelregels

Grote telecomproviders spreken zich op MWC 2023 uit voor het plan om techbedrijven te laten meebetalen aan netwerkkosten. Zo stelt topvrouw Jose Maria Alvarez-Pallete van Telefonica dat telecomproviders een 'eerlijke bijdrage' moeten krijgen van partijen die het meeste verkeer op hun netwerken veroorzaken. Orange-CEO Christel Heydemann pleit voor eerlijke spelregels en een ongebalanceerde situatie.

Terug naar nieuws overzicht