IBM en NASA onderzoeken impact van klimaatverandering met AI

03-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IBM en NASA onderzoeken impact van klimaatverandering met AI

IBM en het NASA Marshall Space Flight Center gaan een samenwerking aan. Het Marshall Space Flight Center zet de Artificial Intelligence (AI) technologie van IBM in voor het verkrijgen van nieuwe inzichten uit de wetenschappelijke data van NASA.

De AI-basismodeltechnologie van IBM wordt toegepast voor NASA’s aardobservatie satellietdata. Bij aardobservaties worden er met grote snelheden en volumes data verzameld, waardoor wetenschappers de planeet kunnen bestuderen en volgen. IBM en NASA willen samen verschillende nieuwe technologieën ontwikkelen om inzichten uit aardobservaties te halen.

Geografische voetafdruk van verschijnselen analyseren

Zo willen ze bijvoorbeeld het IBM geospatial intelligence foundation model trainen op NASA's Harmonized Landsat Sentinel-2 (HLS) dataset. Door petabytes van satellietgegevens te analyseren kunnen ze de geografische voetafdruk van verschijnselen beter analyseren. Denk hierbij aan natuurrampen, cyclische gewasopbrengsten en het identificeren van leefgebieden van wilde dieren.

Daarnaast willen IBM en NASA een eenvoudig doorzoekbare corpus over aardwetenschappelijke literatuur ontwikkelen. IBM ontwikkelde eerder al een Natural Language Processing (NLP) model dat is getraind voor het ordenen van bijna 300.000 aardwetenschappelijke artikelen. Op deze manier kunnen onderzoekers eenvoudiger kennis doorzoeken en tot nieuwe inzichten komen.

Het volledig getrainde model bevat een van de grootste AI-workloads en is tot nu toe getraind op Red Hat's OpenShift software. Daarnaast maakt het model gebruik van PrimeQA en IBM’s opensource meertalige vraag-antwoord systeem. Naast het bieden van een hulpmiddel aan onderzoekers, kan het nieuwe taalmodel voor aardwetenschappen ook worden opgenomen in NASA's wetenschappelijke data management and stewardship processen.

Basismodel voor weer- en klimaatvoorspellingen

Een andere mogelijke project bestaat uit het bouwen van een basismodel voor weer- en klimaatvoorspelling met behulp van MERRA2, een dataset van atmosferische waarnemingen.

De samenwerking tussen IBM en NASA maakt deel uit van NASA's Open Source Science Initiative, een toezegging om de komende tien jaar een inclusieve, transparante en collaboratieve open science community op te bouwen.

Terug naar nieuws overzicht