Marktonderzoeker Blauw en softwarebedrijf Nebu voor de rechter voor kort geding

04-04-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Marktonderzoeker Blauw en softwarebedrijf Nebu voor de rechter voor kort geding

Een kort geding van marktonderzoeker Blauw tegen softwareleverancier Nebu staat vanmiddag op de planning. Via het kort geding wil Blauw Nebu dwingen meer informatie te geven over het recente datalek in zijn software, dat diverse Nederlandse marktonderzoekers trof.

Diverse bedrijven waarschuwden de afgelopen tijd voor datalekken, waaronder VodafoneZiggo, NS, zorgverzekeraar CZ, Vrienden van Amstel LIVE, ProRail, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en pensioenfonds PME. Ook diverse woningcorporaties zijn getroffen.

Uitgelekt via software van Nebu

De gegevens zijn uitgelekt via marktonderzoekers waarvan de partijen gebruik maken. Het gaat daarbij om diverse partners, die allen gebruik maken van software van het bedrijf Nebu. Deze partij levert software aan marktonderzoekers in heel Europa

Sinds het datalek is Nebu terughoudend met het verstrekken van informatie. Het bedrijf bevestigde wel getroffen te zijn door een incident, maar deelt hierover geen details. "We weten nog steeds niet zeker of er persoonlijke gegevens zijn uitgelekt", zegt Jos Vink, directeur van Blauw, tegen NU.nl. "We kregen eind maart van onze softwareleverancier Nebu een melding van een datalek. Maar op vragen over welke data is uitgelekt en hoe dat kon gebeuren hebben we geen antwoord meer gekregen."

Dwingen tot openheid van zaken

Blauw wil via het kort geding Nebu dwingen openheid van zaken te geven. "We moeten weten welke gegevens zijn gelekt", aldus Vink. "Maar ook hoe dat heeft kunnen gebeuren."

Terug naar nieuws overzicht
Security