SAP Build maakt ontwikkelen toepassingen voor iedereen mogelijk

Julia White, Executive Board Member SAP

15-11-2022 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

SAP Build maakt ontwikkelen toepassingen voor iedereen mogelijk

SAP is de marktleider op het gebied van business software. Zo’n 80 % van de ondernemingen gebruikt SAP in zijn backend-systemen. Tijdens de onlangs in Las Vegas gehouden SAP TechEd summit kondigde men een nieuw initiatief aan dat het draagvlak voor applicatie development nog breder moet maken. Er komt een low code / no code ontwikkelomgeving voor het business technology platform (BTP).

Vandaag de dag staan organisaties voor grote uitdagingen. Denk hierbij aan enorme inflatie, een tekort aan personeel en verstoorde supply chains. Deze uitdagingen dwingen organisaties om efficiënter en wendbaarder dan ooit te worden. Dit alles om hun klanten van dienst te blijven zijn, concurrerend te blijven en zelfs om als bedrijf te kunnen overleven.

Long-learning

In het bedrijfsleven is dus een diepgaande transitie gaande met life long learning, waar veel medewerkers verplicht mee te maken krijgen. Bedrijven worden tech-ondernemingen. Onderdeel daarvan is dat het ontwikkelen van software steeds dieper de organisatie in zakt om de groeiende vraag het hoofd te bieden. Niet langer is kennis van software codering belangrijk, het gaat veel meer om inzicht in de kennis en behoeftes van een bedrijf. Onderzoeksbureau IDC voorziet dat alle medewerkers steeds meer betrokken zullen raken bij initiatieven om digitale oplossingen te creëren voor het oplossen van dringende bedrijfsproblemen. De vraag naar hedendaagse digitale oplossingen is groter, dan het vermogen van professionele ontwikkelaars om ze aan de klant te leveren.

De digitale transformatie is vooral bedoeld om organisaties sneller op kansen in de markt te laten reageren en dus de klant beter tot dienst te zijn. Toch zijn de daadwerkelijke resultaten van deze transitie vooralsnog teleurstellend te noemen. Organisaties zijn nog steeds op zoek naar manieren om hun bedrijf sneller te laten groeien. De vraag is namelijk hoe doe je dat? Voor veel medewerkers is de traditionele softwareontwikkeling te complex.

Software

De bedoeling van het SAP Build initiatief is dat de ontwikkeling van toepassingen ook naar de werkvloer kan, gebruikers krijgen met het concept de hulpmiddelen om zelf functies in de bedrijfssoftware aan te passen of toe te voegen. Een low-code ontwikkelingsplatform (LCDP) biedt een ontwikkelingsomgeving die wordt gebruikt om software te ontwikkelen via een grafische gebruikersinterface. Het invoeren van code via tekst is vaak niet meer nodig. Een trainingsprogramma op maat, dat met partners ontwikkeld wordt, gaat gebruikers op weg helpen.

Low-code

Low-code ontwikkelingsplatforms kunnen de ontwikkeltijd tijd flink verlagen, waardoor bedrijfsapplicaties sneller kunnen worden opgeleverd. Een belangrijk voordeel is bovendien dat een groter aantal mensen, dankzij de eenvoud van het concept, kan bijdragen aan de ontwikkeling van toepassingen. Het is niet langer noodzakelijk om coderingsvaardigheden te hebben, een gedegen kennis rond de processen en regels is vaak ook al voldoende om actief een bijdrage te kunnen geven. Om de noodzakelijke vaardigheden en inzichten te verbeteren, belooft SAP dat zij tegen 2025 wereldwijd twee miljoen ontwikkelaars bijgeschoold hebben. Dit is onder meer mogelijk dankzij een samenwerking met leerplatform Coursera. De combinatie van SAP Build en gedegen opleidingen moet het bedrijfsleven de hulpmiddelen geven om de uitdagingen aan te gaan.

Help bedrijven te overleven

Julia White (foto), Executive board member: “Met SAP Build komt de volledige potentie van het SAP business technology platform binnen handbereik van zakelijke gebruikers. Met de oplossing kunnen zij eenvoudig systemen integreren, processen intelligent bewaken, analyseren en automatiseren, en toepassingen ontwikkelen die innovatie ondersteunen. En dat alles zonder hun gegevens naar een extern systeem te verplaatsen.”

Speciaal voor het Apple iOS platform zijn de nieuwe API’s ook geïntegreerd en verbeterd in Swift, het ontwikkelplatform. Met Swift UI en SAP BTP SDK voor iOS bouwde Apple zijn toepassingen tot 40% sneller dan voorheen, waarbij ze in slechts zes weken werden gerealiseerd en uitgerold naar werknemers en tienduizenden zakelijke gebruikers. Dit jaar introduceert SAP nog meer mogelijkheden voor SAP BTP SDK voor iOS, waaronder concurrency-ondersteuning voor Swift, nieuwe API's voor Apple Watch en augmented reality. Uiteraard kunnen de apps ook voor Android ontwikkeld worden.

Ook bij de SF49’ers geloven ze in SAP

De SF49’ers is een succesvolle ploeg in de Amerikaanse NFL. Men heeft samen met SAP een concept ontwikkeld om de klanttevredenheid van de stadionbezoekers te verhogen. Op basis van 9 meetwaarden, zoals sociale media, ticketverkoop, parkeerplaatsen in gebruik, verkoop van merchandise, voting buttons in het stadion en de verkoop van het eten, wordt continu het sentiment onder de toeschouwers gemeten. Omdat het NFL-team maar 10 tot 11 wedstrijden per jaar in het eigen stadion speelt, zijn langdurige beslissingsprocessen niet aan de orde. De operators in de Executive Huddle room en medewerkers met smartphones zien continue de meetwaarde en sturen via radio of tekstbericht adviezen uit naar de relevante sectiemanagers. Zij kunnen met die tips de klantbeleving vergroten. Ervaring leert dat dit al snel een 10% winst kan zijn. Het concept gaat nu ook door andere teams bekeken worden. Executive Huddle is gebouwd op door SAP HANA en maakt gebruik van het van SAP Cloud Platform. Dit garandeert een maximale flexibiliteit en zorgt voor een fundament dat ondersteuning voor constante innovatie kan bieden.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Cloud