Datalek softwareleverancier treft meerdere Nederlandse onderzoeksbureaus

30-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Datalek softwareleverancier treft meerdere Nederlandse onderzoeksbureaus

Meerdere onderzoeksbedrijven zijn getroffen door het datalek bij de softwareleverancier Nebu, meldt marktonderzoeker USP. Het bedrijf is zelf ook getroffen door het lek.

Eerder waarschuwde zowel NS als VodafoneZiggo voor een datalek gerelateerd aan een security-incident bij een sofwareleverancier van marktonderzoeker Blauw. Dit lek blijkt dus meer onderzoeksbureau's te treffen. Zo is ook marktonderzoeker USP getroffen, waarbij mogelijk gegevens van 100.000 tot 150.000 mensen op straat zijn komen te liggen. Welke gegevens zijn uitgelekt wordt nog onderzocht, meldt RTL Nieuws.

Het bedrijf stelt dat vijf tot tien andere grote Nederlandse marktonderzoeksbureaus eveneens zijn getroffen. Eerder bleek al dat NS, VodafoneZiggo, Heineken en CZ zijn getroffen door het lek via onderzoeksbureau Blauw. Het beveiligingslek zit volgens USP en Blauw in software van het bedrijf Nebu uit Wormerveer. Dit bedrijf is een dochteronderneming van het Canadese Enghouse Systems. Nebu heeft vooralsnog niet op de problemen gereageerd.

Terug naar nieuws overzicht
Security