Rotterdammer veroordeelt voor diefstal persoonsgegevens uit GGD-systeem

05-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Rotterdammer veroordeelt voor diefstal persoonsgegevens uit GGD-systeem

Een 23-jarige man uit Rotterdam is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand en een taakstraf van 120 uur. De man maakte zich schuldig aan diefstal van persoonsgegevens uit coronadossiers van de GGD.

De diefstal vond in 2020 plaats, toen de man via zijn werk bij de GGD toegang had tot het beveiligde systeem CoronIT. Dit is een systeem dat het landelijke testbeleid rondom COVID-19 ondersteunt. GGD-medewerkers mogen de gegevens in dit systeem alleen raadplegen indien zij contact hebben met de persoon waarop de data betrekking hebben.

Gegevens van familieleden, vrienden en BN'ers

De man die nu is veroordeeld deelden onder meer gegevens van familieleden en vrienden. Ook zocht hij samen met een collega informatie op over BN'ers, waaronder de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Peter R. de Vries. Dit zonder dat hij contact had met de personen waarop de ingeziene gegevens betrekking hadden. De man zou honderden keren onterecht gegevens hebben gedeeld. Dit deed hij onder meer via WhatsApp.

In de zaak werden een jaar geleden al twee hoofdverdachte veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen. De Rotterdam die nu is veroordeeld speelde volgens de rechtbank echter een kleinere rol in de zaak. Hij krijgt daarom een voorwaardelijke celstraf opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Wel krijgt de man een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd.

Terug naar nieuws overzicht
Security