AWS komt met private 5G-netwerk als alternatief voor WiFi

15-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

AWS komt met private 5G-netwerk als alternatief voor WiFi

Cloud provider AWS komt met een eigen private 5G-dienst als alternatief voor zakelijke WiFi-netwerken. Dat meldt AWS technologie-evangelist Jeff Barr in een blogpost. Vooralsnog is de dienst alleen in de VS beschikbaar, maar AWS wil het ook op internationale markten gaan uitrollen.

De dienst AWS Private 5G is onder meer bedoeld voor bedrijven die actief zijn op grotere locaties, zoals industrie- en bedrijventerreinen, campussen, ziekenhuizen etc. Hij kan zowel voor communicatie tussen en met IoT-devices ingezet worden als voor meer traditionele communicatie tussen mobiele devices zoals smartphones en tablets.

Nu nog 4G-technologie

AWS Private 5G maakt overigens nu nog gebruik van 4G-technologie in het CBRS-spectrum (een 150 MHz brede frequentieband van de 3,5 GHz-band in de VS). Op termijn zal ook 5G-technologie ingezet worden. Volgens Barr bieden beide mobiele technologieën al een consistent, voorspelbaar doorvoerniveau bieden met ultralage latentie.

AWS Private 5G draait op door AWS beheerde infrastructuur. Het is selfservice en API-gestuurd en kan worden geschaald met betrekking tot geografische dekking, aantal apparaten en algehele doorvoer. Het werkt volgens Barr ook goed met andere delen van AWS en laat bedrijven AWS Identity and Access Management (IAM) gebruiken om de toegang tot zowel apparaten als applicaties te regelen. Een standaard AWS Private 5G-pakket bevat een radio-eenheid en tien simkaarten. De radio-eenheid vereist wisselstroom en bekabelde toegang tot het openbare internet, samen met basisnetwerken (IPv4 en DHCP).

Complex proces

Hoewel Barr in eerste instantie schrijft dat elk bedrijf met de dienst binnen enkele dagen een eigen privé mobiele netwerk kan ontwerpen en implementeren, stelt hij later in zijn blogpost dat het toch een complex proces is. 'Niet elke onderneming heeft de tools om dit zelfstandig te doen. Bovendien vereist het CBRS-spectrum in de Verenigde Staten Certified Professional Installation (CPI) van radio's. Om aan deze behoeften te voldoen, bouwen we aan een ecosysteem van partners die klanten kunnen voorzien van radioplanning, installatie, CPI-certificering en implementatie van gebruiksscenario's voor klanten. U hebt toegang tot deze partners vanuit de AWS Private 5G Console en kunt met hen samenwerken via de AWS Marketplace.'

Verder stelt Barr dat AWS Private 5G nu een cloudgebaseerde versie omvat. Er wordt aan gewerkt om on-premises hosting van de Mobile Core mogelijk te maken op een privé 5G-computer. Elk netwerk ondersteunt één radio-eenheid die tot 150 Mbps aan doorvoer kan leveren, verdeeld over maximaal 100 SIM's. 'We werken aan ondersteuning voor meerdere radio-eenheden en een groter aantal simkaarten per netwerk.'

 

Terug naar nieuws overzicht