Apple noteert grootste groei op PC-markt

Apple noteert grootste groei op PC-markt

Apple noteert grootste groei op PC-markt

Apple noteert grootste groei op PC-markt

Apple noteert grootste groei op PC-markt

12-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Apple noteert grootste groei op PC-markt

Meer dan 90 miljoen PC's zijn in het vierde kwartaal van 2021. Het totaal aantal PC-zendingen komt hiermee uit op 340 miljoen stuks, blijkt uit cijfers van Canalys. De marktonderzoeker verwacht dat 2022 een nog sterker jaar wordt voor de PC-markt. Apple noteert de grootste groei, terwijl Lenovo marktleider is.

Uit de meest recente Canalys-gegevens blijkt dat de wereldwijde verzendingen van desktops, notebooks en werkstations met 1% jaar op jaar groeiden tot 92 miljoen eenheden, ten opzichte van 91 miljoen een jaar geleden. Dit bracht de totale verzendingen voor het hele jaar 2021 op tot 341 miljoen eenheden, 15% hoger dan vorig jaar en 27% hoger dan in 2019. Het gaat om het grootste aantal zendingen sinds 2012.

Sterke omzetstijgingen

Bovendien zag de sector sterke omzetstijgingen, waarbij de totale waarde van Q4 verzendingen geschat wordt op $ 70 miljard. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. Voor het volledige jaar bedroeg de omzet $ 250 miljard in 2021, ten opzichte van $ 220 miljard in 2020 (+15%).

Het tweejarige samengestelde jaarlijkse groeipercentage van 13% vanaf 2019 benadrukt volgens Canalys hoe drastisch het belang van pc's is gegroeid sinds het begin van de COVID-19-pandemie. Notebooks en mobiele werkstations nemen de leiding, waarbij de verzendingen van deze apparaten in 2021 met 16% groeiden tot 275 miljoen stuks. De verzendingen van desktop- en desktopwerkstations stegen in 2021 met 7% tot 66 miljoen stuks.

canalys-pc-markt-2021.jpg

Keerpunt

"2021 was een keerpunt in de geschiedenis van de pc-markt, waarbij de plaats van de pc in het centrum van werk, leren en vrije tijd echt in cement is gegoten", zegt Ishan Dutt, Senior Analyst bij Canalys. “Dat de markt een groei met dubbele cijfers realiseert over een indrukwekkend 2020, ondanks de constante dreiging van leveringsbeperkingen, spreekt boekdelen over de sterke vraag naar pc's in de afgelopen twaalf maanden. Op de lange termijn waren de belangrijkste ontwikkelingen in 2021 de grote stijgingen in pc-penetratie en gebruikspercentages. Pc's zijn nu in handen van zowel jonge studenten als oudere familieleden, terwijl het bezit van twee of meer pc's per persoon in ontwikkelde markten gebruikelijker is geworden. Sinds het begin van de pandemie is een groter dan normaal deel van de verscheepte pc's nieuwe toevoegingen aan de installed base in plaats van vervangende apparaten, vooral als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs en werken op afstand. Dit heeft de weg geëffend voor aanhoudend succes voor de pc-industrie, aangezien er geen weg terug is van hoe ingebed ze zijn in ons dagelijks leven."

Lenovo behaalt in het vierde kwartaal de eerste plaats op de pc-markt met in totaal 21,7 miljoen stuks, een jaarlijkse daling van 6,5%. Het was ook de grootste leverancier voor het hele jaar 2021, met een record van 82,1 miljoen eenheden. Dit komt neer op een stijging van 13,1% ten opzichte van 2020. HP staat op de tweede plaats, met Q4-verzendingen van 18,7 miljoen eenheden. HP bereikt hierdoor in 2021 een totaal van 74,1 miljoen eenheden en realiseert een groei van 9,5% ten opzichte van 2020. De als derde geplaatste Dell boekt in het vierde kwartaal een groei van 8,9% tot 17,2 miljoen eenheden en verhoogt zijn marktaandeel met meer dan 1%.

Dell eindigt 2021 met een totaal aantal verzendingen van 59,3 miljoen eenheden voor het jaar. Apple staat op de vierde positie met een groei van 9,0% in het vierde kwartaal en een groei van 28,3% over het hele jaar. Hiermee is Apple de best presterende leverancier in de top vijf. Het bedrijf verscheepte 7,8 miljoen eenheden in Q4 en 29,0 miljoen eenheden in het volledige jaar 2021. Acer rondt de top vijf af voor zowel Q4 als het volledige jaar, met verzendingen van 6,6 miljoen eenheden in Q4 en 24,4 miljoen eenheden in 2021.

canalys-pc-markt-2021-2.png

canalys-pc-markt-2021-3.png

'2022 wordt het jaar van digitale versnelling'

"Terwijl 2021 het jaar van digitale transformatie was, wordt 2022 het jaar van digitale versnelling", zegt Canalys-hoofdanalist Rushabh Doshi. “De vraag naar technologie is de afgelopen twee jaar explosief gestegen en de effecten hiervan blijven de toeleveringsketen verstoren. Niet alleen voor de beschikbaarheid van pc's, maar ook voor smartphones, auto's en servers. Terwijl pc-leveranciers door een steeds ingewikkelder situatie navigeren, verschuiven de uitgavenpatronen van consumenten. We zullen omzetgroei in de branche zien door uitgaven aan premium pc's, monitoren, accessoires en andere technologische producten waarmee we overal kunnen werken, wereldwijd kunnen samenwerken en ultraproductief kunnen blijven. Het belang van snellere, betere, veerkrachtigere en veiligere pc's is nog nooit zo groot geweest. En de industrie is bereid te innoveren en de grenzen te verleggen om dit momentum vast te houden.”

Vanuit marktstandpunt is het aantal zendingen in de VS voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gedaald. Dit schrijft Canalys voornamelijk toe aan een sterk vierde kwartaal voor Chromebooks in 2020. In EMEA en Azië-Pacific (exclusief Japan) zijn de verzendingen de afgelopen jaren met dubbele cijfers gegroeid.

Terug naar nieuws overzicht