Economische onzekerheid heeft impact op Belgische IT-investeringen

30-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Economische onzekerheid heeft impact op Belgische IT-investeringen

De onzekere economische tijden blijven niet zonder gevolgen voor de investeringen in IT en digitale technologie. Dat blijkt uit een B2B marktstudie bij 1.200 bedrijven, in opdracht van Beltug, een organisatie voor Belgische IT-beslissers. Bij grotere organisaties verwacht zo’n 34% dat lopende projecten vertraging zullen oplopen als gevolg van de inflatie. Bij kleine bedrijven lijkt die impact eerder beperkt te blijven. Voor bijna de helft van de grote organisaties heeft de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke impact. Dit leidt tot uitstel van projecten, maar veel bedrijven zoeken een oplossing in automatisering.

Beltug, de vereniging van ICT-beslissers, bevraagt tweejaarlijks de zakelijke markt over de evoluties in ICT. Voor deze editie werd samengewerkt met Inetum-Realdolmen, NTT, Orange Belgium, Proximus, Telenet en Zoom. 1.200 beslissingsnemers namen deel aan dit grootschalige marktonderzoek, van eenmanszaak tot multinational. Het onderzoek werd uitgevoerd in december 2022 en januari 2023.

Danielle Jacobs, CEO van Beltug: “Turbulentie, die vraagt om grote veerkracht en wendbaarheid, dat is de rode draad die doorheen deze bevraging loopt. De impact van de coronacrisis was net weggeëbd, maar is vervangen door inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt. Al merken we ook dat bedrijven daar oplossingen voor zien. Er is vertrouwen in de kansen en mogelijkheden die digitale technologie te bieden heeft. Maar CIO’s en digitale leiders beseffen dat ze alert moeten blijven.”

Uitdagende tijden: bedrijven passen zich aan

Niet geheel onverwacht: inflatie treft vooral de IT-projecten in middelgrote en grote organisaties. 6 op de 10 grote organisaties voeren maatregelen door om de impact te beperken: lopende projecten uitstellen (34%) en minder IT-projecten opstarten (15%) of ze net sneller uitvoeren om de kosten te beperken (18%).

Bijna de helft van de grote bedrijven ervaart de gevolgen van het tekort aan talent. Ook hier is de belangrijkste impact de vertraging van IT-projecten (82%). Maar er wordt duchtig aan oplossingen gewerkt: zo zegt 34% van de ondervraagden dat ze projecten willen versnellen om bijvoorbeeld repetitieve taken te automatiseren. Ook reskilling en upskilling van werknemers krijgt een boost (34%).

Nieuwe technologieën

IoT wordt door 26% van alle ondervraagden gebruikt, voor grote organisaties is dat 39%.

"We stellen vast dat de interesse voor de Metaverse, blockchain en VR-brillen nog erg laag is. Beltug verwacht evenwel dat de digitale innovatie met deze technologieën de komende jaren zal versnellen. AI wordt nu in 11% van de organisaties gebruikt, maar er wordt een verdubbeling verwacht in de volgende 2 jaar. VR-brillen worden al in 15% van de grote bedrijven gebruikt”, aldus Levi Nietvelt, Business Manager bij Beltug.

Cybersecurity: nog steeds werk aan de winkel

Een derde belangrijke vaststelling: cybersecurity wint aan belang, gelukkig maar. Kleinere organisaties hebben meer geïnvesteerd in technologische bescherming (antivirus systemen, data back-up, firewalls, detectie en preventie…). Middelgrote en grote organisaties verwachten een verdere toename van de investeringen in cybersecurity, hoofdzakelijk in technologie en initiatieven rond awareness.

Maar slechts de helft van de ondervraagden heeft een actieplan voor het geval er een cyberincident uitbreekt. Heel wat bedrijven blijken dus helemaal niet voorbereid te zijn op een hacking.

“We weten allemaal dat het risico op een cyberincident alleen maar toeneemt. We roepen de bedrijfswereld dan ook op om zich hierover te bezinnen en de nodige stappen te zetten om een incident response plan voor te bereiden”, besluit Danielle Jacobs.

Over het onderzoek

Naar tweejaarlijkse traditie heeft Beltug, de vereniging van ICT-beslissers, een uitgebreide bevraging gehouden over de tendensen in de zakelijke Belgische ICT-markt. Onderzoeksbureau b²sense heeft 1.200 beslissingsnemers bevraagd, bij zowel overheidsinstellingen als privébedrijven, van eenmanszaak tot multinational.

De steekproef van bevraagde ICT-beslissers is representatief voor het landschap van bedrijven in de Belgische economie: de respondenten vertegenwoordigen verschillende groottes van bedrijven en zijn verdeeld over Vlaanderen, Brussel en Wallonië volgens hun statistische verdeling.

De marktstudie kwam tot stand in samenwerking met Inetum-Realdolmen, NTT, Orange Belgium, Proximus, Telenet en Zoom. Dit unieke samengaan van zeven partijen leidde tot een zeer uitgebreide schets van het Belgische ICT-landschap.

Terug naar nieuws overzicht