Netwerken

Bekijk video's

In de informatietechnologie staat het begrip netwerken voor de bouw, het ontwerp en het gebruik van een netwerk. Dit is inclusief het fysieke materiaal zoals bekabeling, hub, bridge, switch, router, de selectie en het gebruik van het telecommunicatieprotocol, de software, het beheer van het netwerk en de beleidsmaatregelen en procedures met betrekking tot het netwerk. Meer>

Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door:

1 / 2 / 3 / 4 / 5 > 227
1 / 2 / 3 / 4 / 5 > 227

De soorten netwerken

Er zijn diverse netwerken in omloop:

 • Personal Area Network 
  Voor communicatie tussen computers dichtbij een persoon. Voorbeelden van hardware welke gebruikt wordt in een PAN zijn: o.a. Printers, PDA'S en telefoons.
 • Local Area Network
  Een netwerk dat een klein gebied beheerst. Voorbeelden zijn een thuisnetwerk, op kantoor of een willekeurig gebouw.
 • Campus Area Network
  Een netwerk dat twee LAN'S met elkaar verbind maar binnen een bepaald gebied blijft zoals een Universiteits Campus, industrieel complex of militaire basis.
 • Metropolitan Area Network
  Verbind twee of meer LAN netwerken of CAN netwerken met elkaar maar blijft binnen de stadsgrenzen.
 • Wide Area Network
  Een netwerk welke een relatief groot gebied bestrijkt, bijvoorbeeld van stad naar stad en van land naar land.
 • Global Area Network  
  Een global area network is een computernetwerk dat meerdere Wide Area Networks (WAN's) met elkaar verbindt. Dat kan bijvoorbeeld een verknoping zijn van meerdere netwerken van een internationale onderneming. Veelal worden bij een GAN-overdracht satellieten ingezet.

Netwerk management

Een netwerk dient ook beheert te worden. Dit wordt veelal door de netwerkbeheerder gedaan. Om deze netwerkbeheerder in staat te stellen om zijn werk goed te kunnen doen zijn er allerlei netwerk management systemen beschikbaar. Er zijn constant allerlei ontwikkelingen gaande binnen de netwerken, vandaar dat er veelal gebruik wordt gemaakt van analytics en troubleshoot- en preventiemodules binnen de netwerk management systemen. Je zou kunnen stellen dat zonder netwerken moderne bedrijven niet (optimaal) zouden kunnen functioneren.   

Nieuwsarchief Tip de redactie