DevOps

Bekijk video's

DevOps is een term die we steeds vaker terug zien komen. DevOps is een gecombineerde term bestaande uit ‘development’ en ‘operations’. De nadruk ligt op samenwerking en communicatie tussen IT- specialisten en software engineers. Een fenomeen waarbij ervan wordt uitgegaan dat geen enkele IT-vaardigheid belangrijker is dan de andere. Voor het optimaal functioneren heb je alle vaardigheden nodig. Het realiseren van de juiste teams is hierin de belangrijkste uitdaging, zodat iedereen elkaar begrijpt en ‘dezelfde taal’ spreekt. Meer>

1 / 2 / 3 / 4 / 5 > 19
1 / 2 / 3 / 4 / 5 > 19

Investeren in teams

De gehele ontwikkelcyclus komt bij DevOps aan bod: product aflevering, doorlopende controle, kwaliteitstesten, ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en onderhoud releases. Steeds meer is er de behoefte aan goede teams. Een team waarin, ideaal gezien, de rol van developer, tester en systeem admin bij elkaar zitten. Je moet op 1 lijn zitten om goede software af te leveren. Hoe kan je anders een goed product richting de eindgebruiker ontwikkelen? We zien nog vaak in organisaties dat individuen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd, waardoor processen onnodig lang duren. Het ontwikkelen en verbeteren van producten richting eindgebruiker is hierdoor minder efficiënt.  

DevOps implementeren

DevOps wordt niet zozeer gebruikt om kosten te besparen. Het grootste profijt creëer je door een mentaliteitsverandering binnen de organisatie te realiseren. Geen vaste functies meer, maar sterke ontwikkelingen van vaardigheden en kennis. Investeren in opleiding en kennis is een vereiste voor een goede implementatie van deze methode.Zorgen voor een uitgebalanceerd team, zodat de processen optimaal op elkaar afgestemd kunnen worden en de focus op ontwikkeling ligt. 

Investeren in kennis en opleiding

Zoals gezegd is investeren in opleiding en kennis belangrijk. Vergeet echter niet dat flexibiliteit richting eindgebruiker centraal staat. Niet alleen in de ontwikkeling van het product, maar dus ook in service. Dat is waar het om draait bij DevOps.

 

 

 

 

Nieuwsarchief Tip de redactie