Betere gebruikerservaring is nodig om talent te behouden

05-04-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Betere gebruikerservaring is nodig om talent te behouden

Organisaties zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om talent aan te trekken en te behouden. Zo bieden ze steeds vaker de mogelijkheid om op afstand te werken, zorgen ze voor goede connectiviteit, maken ze gepersonaliseerde digitale ervaringen mogelijk en nog veel meer. Maar slechts 37% van de Nederlandse organisaties heeft de infrastructuur (zero trust of VPN) om een hybride werkomgeving te ondersteunen. Dit blijkt uit het State of Zero Trust Transformation Report van Zscaler, dat is uitgevoerd onder 1.900 senior IT-beslissers, in onder meer Nederland.

“Vooral jonge werknemers verwachten dat de digitale ervaring naadloos werkt, met frictieloze toegang tot applicaties”, zegt Ismail Elmas, GVP International bij Zscaler. “Ondanks het potentieel van zero trust om aan deze verwachtingen te voldoen, moeten veel IT- en zakelijke beslissers nog worden overtuigd van zijn nut als katalysator voor de werkplek van de toekomst. Het implementeren van een zero trust-platform stelt organisaties in staat om hun hybride omgeving snel aan te passen en krachtige en betrouwbare ervaringen te bieden.”

Uit recent onderzoek van LinkedIn bleek dat 93% van de organisaties wereldwijd zich zorgen maakt over het behouden van hun werknemers. Het creëren van stabiliteit onder werknemers was nog nooit zo belangrijk als nu. Dit komt overeen met de bevinding dat 27% van de Nederlandse bedrijven het aantrekken en behouden van talent als een van de belangrijkste drijfveren ziet van digitale transformatie - naast het ondersteunen van nieuwe bedrijfsstrategieën (28%) en het minimaliseren van cybersecurity-risico’s (25%).

Werknemers verwachten naadloze ervaringen

Hoewel organisaties begrijpen dat het behouden van talent cruciaal is, erkennen veel IT-beslissers ook dat werknemers slechte digitale ervaringen hebben omdat hun IT-infrastructuur niet in staat is om hybride werken te faciliteren. 49% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat inconsistente ervaringen met betrekking tot toegang tot applicaties en data een van de belangrijkste redenen is om een zero trust-architectuur te implementeren. Nog eens 39% is van mening dat de implementatie van zero trust zou leiden tot snellere, directe toegang tot applicaties en data vanaf persoonlijke apparaten.

De gebruikerservaring is niet de enige zorg. Nederlandse respondenten gaven ook aan dat hun huidige infrastructuur van invloed kan zijn op de productiviteit. 39% geeft aan dat zij een zero trust-architectuur implementeren of dat van plan zijn omdat hun werknemers te maken hadden met toegangsproblemen door het huidige beveiligingsbeleid. Daarnaast geeft 21% aan dat zij veilige connectiviteit voor de hybride werknemers willen verbeteren.

VPN's zorgen voor meer onzekerheid

Veel organisaties hebben zich eerder tot Virtual Private Networks (VPN’s) gewend om een veilig zakelijk netwerk te realiseren. Hoewel dit ooit een snelle en veilige manier was om het netwerk te beveiligen, gelooft 45% van de Nederlandse respondenten nu dat VPN’s inefficiënt zijn in het beschermen tegen cyberaanvallen alsook in het bieden van inzicht in applicatieverkeer en -aanvallen. 29% van de Nederlandse IT-beslissers die VPN’s gebruiken, geeft daarnaast aan dat werknemers trage applicatie-prestaties ervaren. De helft (50%) geeft verder aan dat werknemers onstabiele verbindingen ervaren.

Uit het onderzoek van Zscaler blijkt dat IT-leiders streven naar zero trust - het principe waarbij geen enkele gebruiker of applicatie inherent vertrouwd wordt - als een noodzakelijk framework om zakelijke gebruikers, workloads en apparaten in versnipperde omgevingen te beveiligen en te zorgen voor een naadloze ervaring van werknemers, ongeacht waar ze zich bevinden.

Download het volledige State of Zero Trust Transformation 2023 rapport hier.

Terug naar nieuws overzicht
Security