Cisco kondigt nieuwe 800G netwerk innovaties aan

04-04-2023 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cisco kondigt nieuwe 800G netwerk innovaties aan

Cisco kondigt nieuwe 800G netwerk innovaties aan die de economie en duurzaamheid van het internet voor de toekomst blijven transformeren, om haar klanten te helpen de bijna 40% van de wereldbevolking die geen verbinding heeft of onvoldoende wordt bediend, te verbinden.

Terwijl IoT-apparaten groeien van miljarden naar biljoenen, groeit de vraag naar bandbreedte niet alleen door het verbinden van apparaten met 5G en Wi-Fi, maar ook door de AI/ML-workloads die nodig zijn om inzichten uit IoT te genereren. Toepassingen zoals generatieve AI, zoek-, taalverwerkings- en aanbevelingsengines zorgen voor een snelle groei van AI/ML-clusters in datacenteromgevingen die meer bandbreedte nodig hebben dan traditionele workloads. AI/ML-fabrics moeten worden geschaald met dichtere spines die van cruciaal belang zijn om het enorme aantal processors met lage latentie te ondersteunen, naast capaciteitsuitbreiding in Data Center Interconnect, aldus Cisco.

Hoewel de groei van de bandbreedte onbeperkt lijkt, zijn de ruimte en het vermogen beperkt. Compacte en energiezuinige platforms zijn vereist. Cisco verdubbelt de capaciteit van communicatieserviceproviders en webscale-backbones van klanten, metro-core en datacenternetwerken in vergelijking met 400G/100G modulaire oplossingen. De nieuwe 28,8 Tbps / 36 x 800G-lijnkaart voor Cisco 8000-serie routers wordt mogelijk gemaakt door Cisco Silicon One en verlaagt de operationele kosten terwijl investeringen worden beschermd terwijl communicatieserviceproviders en cloudoperators netwerken transformeren van 100G naar 400G en 800G-capaciteiten. Klanten kunnen profiteren van CO2-besparingen door minder hardware te gebruiken om op te schalen en door hergebruik van apparatuur, zo meldt Cisco. "We blijven 800G uitbreiden naar meer use-cases, van AI/ML-fabrics tot de kern, om onze klanten te helpen hun prestatie- en duurzaamheidsdoelen te bereiken", zegt Kevin Wollenweber, Senior Vice President en General Manager, Cisco Networking, Data Center and Provider Connectiviteit. "Met onze dichte kern- en ruggengraatoplossingen die gebruikmaken van nieuwe dubbele densiteitslijnkaarten met Cisco Silicon One, hebben we de overgang naar 800G overal versneld."

Belangrijkste voordelen van modulaire routersystemen uit de Cisco 8000-serie aangedreven door Cisco Silicon One P100:

Economisch: met tot wel 83% ruimtebesparing kunnen klanten dichtere netwerken bouwen met veel van dezelfde infrastructuur ter ondersteuning van use-cases zoals 5G, IoT, breedband en AI/ML. Andere voordelen zijn:

Door de capaciteit in dezelfde chassisvoetafdruk te verdubbelen, heeft het Cisco 8000 Series Router-platform tot twee keer zoveel ruimte-efficiëntie als 400G single chassis-systemen.

Deze 800G enkelvoudige chassissystemen kunnen nu equivalente verkeersbelastingen ondersteunen met tot 6x meer ruimte-efficiëntie in vergelijking met de huidige 400G gedistribueerde chassisoplossingen, door tot 15 Tbps per rackeenheid te leveren.

Nieuwe modulaire 800G-systemen kunnen ook de equivalente bandbreedtecapaciteit bieden met naar schatting 68% energiebesparing in vergelijking met 400G-oplossingen om de operationele kosten te helpen verlagen.

Duurzaamheid: Met tot wel 68% energiebesparing kunnen de 800G-systemen klanten helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Ervan uitgaande dat een enkel 800G-systeem 24 uur per dag, 365 dagen per jaar in gebruik is, zouden de potentiële energiebesparingen ten opzichte van 400G-systemen de uitstoot van broeikasgassen met maximaal 215.838 CO2e per jaar verminderen.
Deze hoeveelheid koolstofbesparing is naar schatting gelijk aan het verminderen van de koolstofemissies door het opladen van 40 miljoen smartphones of het verbranden van 366.923 pond steenkool per jaar [1]

Klanten kunnen ook gewone apparatuur hergebruiken bij het upgraden naar 800G-systemen om e-waste te verminderen.

Architecturale innovaties: Aangedreven door Cisco Silicon One P100 ASIC's en Cisco pluggable optics, biedt de nieuwe lijnkaart een enorme doorvoer voor modulaire systemen uit de Cisco 8800-serie. De belangrijkste kenmerken zijn:
Geavanceerde 100G SerDes-technologie stelt klanten in staat om huidige 400G-poortdichtheden te verdubbelen en te verhogen met 8-voudige huidige 100G-poortdichtheden in dezelfde vormfactor, met ondersteuning van 72 x 400G- en 288 x 100G-poorten per slot.

Mogelijkheid om op te schalen tot 800G om de toenemende verkeersvraag te ondersteunen met chassis met vier, acht, twaalf en 18 slots. Klanten kunnen opschalen tot 518 Tbps capaciteit met een enkel modulair 800G-systeem met 18 slots.
Pay-as-you-grow Flexible Consumption Model helpt klanten hun implementaties toekomstbestendig te maken door het netwerk op de juiste maat te maken, waardoor capaciteit in de loop van de tijd wordt toegevoegd om beter af te stemmen op de bedrijfsresultaten.

Cisco's nieuwe generatie pluggable optica biedt investeringsbescherming door achterwaartse compatibiliteit met bestaande QSFP pluggable transceivers.

Operationele eenvoud: met geavanceerde visualisatiedashboards, servicesmonitoring met bruikbare inzichten en closed-loop netwerkoptimalisatie kunnen klanten zorgen voor een consistente servicekwaliteit van ervaringen.

Met de nieuwste verbeteringen in Crosswork Network Automation is de snelheid waarmee netwerkelementen en services kunnen worden toegevoegd aanzienlijk verbeterd.

Nieuwe IOS XR Path Tracing biedt hop-by-hop zichtbaarheid van het pad van het pakket door het netwerk.

[1] Bron: Interne laboratoriumtests van Cisco, gegevensblad, energiecalculator, schattingen van wereldwijde emissiefactoren en  Greenhouse Gas Equivalencies Calculator van het Environmental Protection Agency

Terug naar nieuws overzicht