SDB Groep en Avinty slaan de handen ineen

04-04-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

SDB Groep en Avinty slaan de handen ineen

Zorgvernieuwers SDB Groep en Avinty slaan de handen ineen en creëren hiermee een een sterkere positie in de Nederlandse gezondheidszorg. Via deze combinatie wordt een grotere speler in de markt gevormd, welke een volledige modulaire software suite van oplossingen kan leveren voor alle primaire en secondaire processen van zorgorganisaties binnen de ouderen- en thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, zelfstandig behandelcentrum, revalidatiezorg, jeugdzorg én kinderopvang zo melden de twee partijen.

Deze stap past naadloos in de strategie van SDB Groep om de zorgmedewerker en zorgorganisatie in staat te stellen met behulp van innovatieve en gebruiksvriendelijke software de best mogelijke zorg te leveren aan haar patiënt en cliënt. SDB Groep en Avinty worden in deze stap ondersteund door Nederlandse strategische softwareinvesteerder Main Capital Partners.

De Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. Een vergrijzende populatie zorgt voor toenemende vraag naar goede zorg met als gevolg sterk stijgende kosten. Tegelijkertijd vormen personeelstekorten een uitdaging aan de aanbodzijde van de markt. SDB Groep is van mening dat het anders kan, en dat digitalisering, innovatie en een efficiënt IT landschap een sleutelrol spelen om dit ‘ongemak’ in de zorg te verzachten. Zorgorganisaties zien dit ook in, wat heeft geleid tot snel groeiende IT budgetten in de branche. Echter worden deze niet altijd effectief ingezet en komt het veelvuldig voor dat grootschalige integratieprojecten in complexe IT landschappen leiden tot een gebrekkige informatievoorziening en een slechte gebruikerservaring voor de zorgorganisatie én zorgmedewerker.

SDB zegt dat aan te tonen met haar platform aan oplossingen, die als best-of-breed producten en als geïntegreerde suite kunnen worden afgenomen, tijd besparen voor zorgorganisaties. Deze hoeven zich daardoor niet meer te richten op problemen in de informatievoorziening, maar kunnen zich volledig focussen op het bieden van goede zorg. De juiste informatie tijdig ontvangen is essentieel in de zorg en heeft direct invloed op belangrijke beslissingen die zorgorganisaties moeten nemen en daarmee ook op de tevredenheid van de medewerkers.

Met de toenemende complexiteit van het IT landschap in de zorg is er de laatste vijf jaar een groeiende vraag ontstaan naar oplossingen die goede invulling geven aan de informatiebehoefte van de zorgorganisatie. SDB Groep speelt hierop in en heeft zich met haar unieke suite ontwikkeld tot leider binnen de Nederlandse ‘Care’ marktsegmenten door verschillende aanbieders van innovatieve en gebruiksvriendelijke softwareoplossingen voor de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de kinderopvang bij elkaar te brengen, en diepe productintegratie en een naadloze user experience tussen deze partijen na te streven. SDB biedt zorgorganisaties een breed palet best-of-breed oplossingen aan, welke zowel los van elkaar als in een compleet geïntegreerde suite kan worden afgenomen. De zorgorganisatie bepaalt zelf in welke mate zij gebruik wil maken van de oplossingen van SDB en profiteert zo van een onderscheidende mix van flexibiliteit en interoperabiliteit. Een recente aanvulling op de suite van SDB is de introductie van ‘SDB Octopus’: een mobiele digitale assistent waarmee op dit moment al meer dan 30.000 zorgmedewerkers worden ontzorgd in hun dagdagelijkse activiteiten.

Van ‘Care’ naar ‘Care & Cure’

SDB heeft al honderden organisaties in de Nederlandse ‘Care’ markt kunnen ontzorgen en streeft er nu naar om met dezelfde filosofie organisaties in de ‘Cure’ markt te gaan bedienen. Dankzij een open-API architectuur en aandacht voor interoperabiliteit weet SDB een goede samenwerking met de systemen van andere softwareaanbieders te faciliteren. Avinty is een bewezen partij met een gevestigde positie binnen alle grote segmenten van de Nederlandse ‘Cure’ markt dankzij een sterk aanbod van Elektronisch Patiënten Dossiers (EPD’s) en e-Health oplossingen.
Door deze producten te complementeren met de Planning, HR, Payroll, BI en e-learning oplossingen van SDB, zijn beide bedrijven optimaal gepositioneerd om een groter ecosysteem te bouwen. Een ecosysteem waarmee zorgorganisaties nog beter in staat worden gesteld om hun digitalisatieplannen uit te voeren.

“Wij zien het als een logische volgende stap in de reis van SDB om met onze bewezen filosofie nu ook de zorgorganisaties en -medewerkers in de ‘Cure’ markten te gaan bedienen”, aldus COO Vincent van Staalduinen. Hij vervolgt: “Binnen de ouderenzorg en gehandicaptenzorg hebben wij een zeer lange voorgeschiedenis. We zijn de afgelopen vijf jaar doorontwikkeld tot een partner met een een breed oplossingenpalet die de zorgorganisatie kan ontzorgen in al haar primaire en secondaire processen. Daar bovenop bieden we zelfs een eigen Academy aan met e-learnings en een Business Intelligence suite om de bestuurder van managementinformatie te voorzien. Vorig jaar hebben we een eerste concrete stap gezet naar de ‘Cure’ markt door een samenwerking aan te gaan met Timeff en Asterisque, waardoor we direct een van de marktleiders zijn geworden voor Zelfstandige Behandelcentra (ZBC’s) en de revalidatiezorg. Het aanbieden van goed geïntegreerde softwareoplossingen ligt in de kern van onze filosofie en de succesvolle propositie die we hiermee voor de Nederlandse ‘Care’ markt hebben ontwikkeld willen we nu ook gaan uitrollen voor organisaties in ‘Cure’ markten, zoals de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg en de revalidatiezorg. We hebben al diepe roots in de ‘Care’ sector en sinds vorig jaar ook in de ZBC markt, maar de samenwerking met Avinty zal onze positie in de Nederlandse gezondheidszorg versterken. Deze stap stelt SDB in staat om nog meer toegevoegde waarde te leveren voor de zorg-medewerker en zorgorganisaties, waardoor wij een nog grotere bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van patiëntenzorg de algehele kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg.”

Mark Scharloo, CTO van Avinty: “Het is altijd al ons streven geweest om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door te blijven innoveren en de zorgmedewerkers in hun kracht te zetten. Wij geloven er sterk in dat je met slimme oplossingen de sector efficiënter en plezieriger kunt maken voor de medewerker, wat de uitkomst voor de cliënt en patiënt ten goede komt. Dit is precies waarom wij zo verheugd zijn dat we deze samenwerking aangaan met SDB Groep. We zien dit als een fantastische kans om onze EPD en e-Health producten diep te integreren met de verschillende oplossingen voor secundaire processen, e-learning en BI van SDB, waarmee we een volledige suite kunnen gaan leveren aan klanten die hier behoefte aan hebben.”

Gezamenlijk telt de SDB Groep zo’n 450 medewerkers, waarvan de meerderheid zelf een achtergrond heeft in of op andere wijze verbonden is aan de zorg, en ongeveer 50% zich richt op het ontwikkelen van innovatieve producten.

Dankzij deze slagkracht en onverminderde toewijding aan het leveren van gebruiksvriendelijke software, is SDB Groep in staat om haar ruim 1.000 klanten verspreid over diverse segmenten binnen de Nederlandse gezondheidszorg te ondersteunen in al hun primaire en secundaire processen. Via slimme mobiele applicaties heeft de zorgmedewerker met een druk op de knop toegang tot het gehele productpalet, zo meldet SDB Groep.

 

Terug naar nieuws overzicht