Fintech specialist Fourthline haalt vijftig miljoen euro op

03-04-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Fintech specialist Fourthline haalt vijftig miljoen euro op

De Nederlandse fintech Fourthline heeft 50 miljoen euro opgehaald bij nieuwe en bestaande institutionele investeerders. In de strijd tegen witwassen en fraude helpt Fourthline banken en gereguleerde financiële instellingen in Europa met digitale KYC-checks. Fourthline voert alle controles uit met behulp van algoritmes en AI, waarbij de identiteit van de klant die een financieel product aanvraagt binnen één minuut vastgesteld wordt. De geavanceerde end-to-end-software van Fourthline bestaat uit eigen technologie die voldoet aan lokale KYC, AML en GDPR eisen in Europa en daarbuiten. Sinds de lancering in 2018 is het bedrijf jaarlijks met meer dan 80 procent gegroeid.

Krik Gunning, medeoprichter en CEO van Fourthline: "Wij willen gereguleerde bedrijven helpen om de steeds complexere financiële criminaliteit te bestrijden. Dankzij de enorme technologische vooruitgang van de afgelopen tien jaar kunnen consumenten profiteren van eenvoudigere en snellere toegang tot bankproducten. Aan de andere kant kunnen kwaadwillende geavanceerde technologieën zoals deepfakes inzetten om hun fraude nog geraffineerder te maken. Momenteel wordt jaarlijks ongeveer 1,7 biljoen euro witgewassen."

Gunning vervolgt: "Om het tij van de financiële criminaliteit te keren, is een hele reeks KYC-, AML- en fraudebestrijdingstechnologieën ontwikkeld. Tegelijkertijd zorgt nieuwe wet- en regelgeving ervoor dat de druk op banken en financiële instellingen is toegenomen. Veel technische en losstaande softwareoplossingen schieten tekort in compliance, zoals blijkt uit de duizenden werknemers die handmatige controles uitvoeren bij sommige banken die deze oplossingen hebben ingezet. Bij Fourthline bieden we financiële instellingen juist één oplossing die bedrijven helpt om enerzijds compliance te zijn en anders financiële criminaliteit te bestrijden."

Fourthline heeft gekozen voor een andere benadering van tech-enabled compliance door gereguleerde instellingen een compleet eigen tech-platform aan te bieden. Dit platform omvat:

Een eigen technologie die volledig door Fourthline zelf is ontwikkeld; verklaarbare automatisering aangedreven door ethische AI.

Een enkele API om complexiteit te elimineren: Fourthline's API elimineert de noodzaak om meerdere punt-oplossingen te integreren en ondersteunt nieuwe regio's, producten en user journeys.

Een enkele, herbruikbare kernidentiteit: het creëren van een enkele bron van waarheid verhoogt de kwaliteit en automatisering en elimineert de noodzaak om klanten twee keer om dezelfde informatie te vragen, wat de conversie en retentie aanzienlijk helpt te verhogen, en in plaats daarvan te verrijken met aanvullende informatie waar nodig.

Een productsuite voor alle KYC- en AML-vereisten, van de eerste onboarding tot dagelijkse AML-controle, authenticatie, gekwalificeerde elektronische handtekeningen, periodieke reKYC, verbeterd fraudeonderzoek, documentvernieuwing en indien nodig off boarding.

Radboud Vlaar, Managing Partner van Finch Capital, heeft zijn belang in deze ronde vergroot nadat hij de vorige ronde van Fourthline had geleid en samen met nieuwe institutionele investeerders heeft geïnvesteerd. Vlaar zegt: "Wij geloven sterk in het aanpakken van de compliance-uitdagingen in deze industrie door middel van een gerichte groeistrategie die gebruik maakt van een platform benadering met behulp van eigen technologie."

Terug naar nieuws overzicht