RDI ziet geen heil in een pauze rond ontwikkeling van AI

Angeline van Dijk

01-04-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

RDI ziet geen heil in een pauze rond ontwikkeling van AI

Een groep prominenten uit Silicon Valley riep onlangs op tot het inlassen van een pauze van zes maanden rond de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De Nederlandse Rijksinspectie voor de Digitale Infrastructuur (RDI) ziet hierin weinig heil en denkt niet dat een dergelijke pauze in staat is de ontwikkeling te stoppen.

"Ik denk niet dat het mogelijk is om die ontwikkeling te stoppen”, zegt directeur Angeline van Dijk van de RDI in een gesprek met De Telegraaf.

De brief in kwestie is ondertekend door diverse prominenten uit Silicon Valley. Denk daarbij aan Tesla-, SpaceX- en Twitter-topman Elon Musk, Apple-medeoprichter Steve Wozniak, Skype-medeoprichter Jaan Tallinn, Pinterest-medeoprichter Evan Sharp en Gerry Images-topman Craig Peters. Het gaat daarnaast om een breed scala aan wetenschappers, verbonden aan diverse universiteiten en hogescholen.

Adequaat toezicht en goede regelgeving opzetten

In de brief pleiten de ondertekenaars voor een tijdelijke pauze in de ontwikkeling van AI. Dit moet ruimte en tijd scheppen voor het in stelling brengen van adequaat toezicht en goede regelgeving. Zij wijzen hierbij op risico's die AI met zich mee kan brengen voor zowel de maatschappij als de mensheid, die aan het licht kwamen in diverse studies door AI-labs. De ondertekenaars roepen concreet op tot een 'pauze van tenminste zes maanden in het trainen van AI-systemen die krachtiger zijn dan GPT-4'. Zij verwijzen hierbij naar het taalmode GPT-4 van OpenAI, bekend van onder meer ChatGPT.

De RDI ziet dus geen heil in een dergelijke pauze. Van Dijk verwacht dat dit niet voldoende zal zijn om de ontwikkeling van AI te stoppen. "De beroemde wetenschapper Stephen Hawking heeft ooit gezegd dat kunstmatige intelligentie ofwel het beste, of het slechtste zal zijn dat ons als mensheid ooit kan overkomen. Ik denk dat de markt ervoor zal zorgen dat het niet uit de hand zal lopen, ik ben daarin een optimist. Ik heb vertrouwen dat de markt hier goed over nadenkt en hier verstandig mee omgaat", aldus de directeur.

De RDI ziet zelf toe op de inzet van AI rond de Nederlandse telecominfrastructuur en energievoorziening. Partijen zetten hierbij AI onder meer in voor het identificeren van klanten.

Terug naar nieuws overzicht