Datalek via marktonderzoeksbureau treft steeds meer Nederlanders

31-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Datalek via marktonderzoeksbureau treft steeds meer Nederlanders

Het datalek via marktonderzoeksbureaus dat Nederlandse partijen treft lijkt steeds omvangrijker. Inmiddels blijken zeker twee miljoen Nederlandse klantgegevens mogelijk te zijn uitgelekt via het beveiligingsincident. Ook klantgegevens van Nederlandse Golf Federatie, ArboNed en vervoersbedrijf Trevvel zijn uitgelekt.

Eerder werd al bekend dat gegevens van CZ, Heineken, NS, VodafoneZiggo en Vrienden van Amstel Live getroffen te zijn, evenals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en woningcorporatie Stadgenoot. Nu blijkt dus ook dat  Nederlandse Golf Federatie, ArboNed en vervoersbedrijf Trevvel zijn getroffen.

Diverse marktonderzoeker bevestigen desgevraagd aan de NOS getroffen te zijn door het incident. Zij verwijzen hierbij allen naar softwareleverancier Nebu als bron van het probleem. Diverse media verzochten Nebu om een reactie, maar het bedrijf heeft vooralsnog niet op de problemen gereageerd.

Kort geding

Eerder besloot marktonderzoeker Blauw al samen met vijf andere bureaus via een kort geding Nebu te dwingen meer informatie te verstrekken. Afgelopen weekend en maandag deelde Nebu inderdaad meer informatie. Het is echter nog altijd onduidelijk welke gegevens exact zijn gestolen. Aanstaande dinsdag staat een nieuwe zitting in het kort geding op de planning.

Het totaal aantal Nederlanders dat door het datalek is getroffen stijgt snel. Het gaat naar schatting in totaal om meer dan twee miljoen Nederlandse klanten, verspreid over de diverse getroffen partijen.

Terug naar nieuws overzicht
Security