Sam Bankman-Fried in VS aangeklaagd wegens omkopen van Chinese ambtenaar

31-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Sam Bankman-Fried in VS aangeklaagd wegens omkopen van Chinese ambtenaar

Sam Bankman-Fried is in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens omkoping. De oprichter van het failliete cryptoplatform FTX zou tenminste één Chinese ambtenaren hebben omgekocht voor 40 miljoen dollar.

CNBC meldt dat rekeningen van Alameda Research, de investeringsmaatschappij van Bankman-Fried, in of rond november 2021 zijn bevroren door de Chinese politie. Bankman-Fried zou vervolgens tenminste 40 miljoen dollar aan cryptovaluta hebben betaald in een poging één of meerdere Chinese ambtenaren te beïnvloeden of te verleiden tot het vrijgeven van enkele van deze rekeningen.

Miljard dollar aan cryptovaluta bevroren

Op de rekeningen zou ongeveer een miljard dollar dollar aan cryptovaluta hebben gestaan. Bankman-Fried zouden zowel juridische wegen als via hun persoonlijke invloed hebben geprobeerd weer toegang te verkrijgen tot de rekeningen. Nadat dit niet lukte zou hij opdracht hebben gegeven tot het overmaken van miljoenen dollars aan smeergeld, stellen de aanklagers.

Bankman-Fried wordt in de VS al langer beschuldigd van fraude en samenzwering in verband met zijn rol in de ondergang van FTX nadat ongeregelmatigheden werden aangetroffen in de boekhouding van het cryptoplatform. Hij staat onder huisarrest. Bankman-Fried stelt onschuldig te zijn.

Terug naar nieuws overzicht