Britse toezichthouder vreest impact van overname VMware door Broadcom op innovatie

28-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Britse toezichthouder vreest impact van overname VMware door Broadcom op innovatie

De overname van VMware door Broadcom kan leiden tot minder innovatie en hogere prijzen voor computeronderdelen die gebruikt worden door Britse overheidsinstellingen, banken en telecombedrijven, oordeelt de Britse Competition & Markets Authority (CMA). Broadcom krijgt vijf dagen de tijd om met juridisch bindende voorstellen te komen die de zorgen van de Britse toezichthouder weg te nemen. Indien dat niet lukt, opent de CMA een diepgravender onderzoek naar de overname.

Broadcom kondigde in mei 2022 aan VMware over te nemen voor 61 miljard dollar. De overname krijgt wereldwijd veel aandacht van toezichthouders, die de impact van de overname op de markt onderzoeken. Naast de CMA is onder meer in de VS een onderzoek gestart naar de overname. De Amerikaanse FTC kondigde in juli 2022 al aan een diepgravender onderzoek te starten naar de overname.

'Overname kan concurrenten schaden'

Nu overweegt dus ook de CMA een dergelijk diepgravender onderzoek. In een initieel onderzoek oordeelt de Britse waakhond dat VMware een leidende positie heeft op de markt voor servervirtualisatiesfotware. Compatibiliteit met zijn software is van kritiek belang voor serverhardwarecomponenten die verkocht worden door zowel Broadcom als concurrenten van Broadcom.

De CMA is bang dat de overname van VMware door Broadcom concurrenten van Broadcom kan schaden. Zo vreest de toezichthouder dat zij moeilijk toegang krijgen tot VMware-compatibele hardwarecomponenten. Denk hierbij aan NIC's en storage adapters. Dit kan de concurrentie op de markt aantasten en op termijn de keuzevrijheid van klanten inperken.

Gevoelige informatie kan in handen van Broadcom vallen

Ook blijkt uit het initiële onderzoek van de CMA dat een fusie tussen VMware en Broadcom ertoe kan leiden dat Broadcom gevoelige commerciële informatie in handen krijgt van concurrenten. Het gaat daarbij om informatie die concurrenten van Broadcom eerder aan VMware hebben verstrekt. De CMA is bezorgd over de impact hiervan op de concurrentie van de markt en de positie van klanten.

Broadcom krijgt vijf dagen de tijd om met bindende juridische voorstellen te komen die de zorgen van de CMA wegnemen. Indien dit niet lukt opent de Britse toezichthouder een diepgravender onderzoek naar de overname.

Terug naar nieuws overzicht