Stichting daagt ministerie van VWS voor rechter wegens GGD-lek

28-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Stichting daagt ministerie van VWS voor rechter wegens GGD-lek

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is samen met 34 andere instanties waaronder regionale GGD's aangeklaagd door een stichting vanwege een datalek bij de GGD tijdens de COVID-19 pandemie. De stichting eist namens gedupeerden een schadevergoeding. Gedupeerden kunnen zich bij de stichting aanmelden voor de claim.

De claim draait op een datalek waarbij gegevens van personen die een coronatest lieten uitvoeren zichtbaar waren voor alle medewerkers van GGD-callcenters. RTL Nieuws meldde dat deze gegevens op grote schaal zijn verhandeld. De stichting stelt dat in totaal 6,5 miljoen mensen mogelijk slachtoffer zijn geworden. Per gedupeerde eist de stichting een schadevergoeding van 500 euro. Voor mensen kunnen aantonen dat hun gegevens daadwerkelijk zijn gestolen, eist de stichting 1.500 euro schadevergoeding.

Diverse organisaties gedagvaard

Eerder dreigde de stichting ook al met een rechtszaak. Toen werd echter eerst een oplossing gezocht met het ministerie van VWS. Deze oplossing is volgens de stichting echter uitgebleven, waardoor het nu de gang naar de rechter maakt. Naast regionale GGD's en het ministerie van VWS zijn ook de landelijke GGD GHOR, gemeente Rotterdam, gemeente Amsterdam en veiligheidsregio's gedagvaard.

Wie deel wilt nemen aan de claim moet zich hiervoor aanmelden. Dit is gratis, aangezien Liesker Procesfinanciering als geldschieter het juridische proces financiert. Het proces kost naar schatting zeker een miljoen euro. Bij winst krijgt het bedrijf 20 procent van de eventuele schadevergoeding, waarbij vijf maal de proceskosten als maximum gelden. De claim kan hierdoor naar schatting oplopen tot zo'n 5 miljoen euro.

Terug naar nieuws overzicht