XperieSense initiatief verbindt senior IT-specialisten en opdrachtgevers

Coks Stoffer Menno Vlietstra en René Steenvoorden

27-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

XperieSense initiatief verbindt senior IT-specialisten en opdrachtgevers

XperieSense is van start gegaan, een initiatief om oudere en gepensioneerde digitale en IT-specialisten te verbinden met passend werk. Op deze manier ondersteunt XperieSense organisaties met het oplossen van hun nijpende tekort aan ervaren IT’ers met diepgaande kennis van cruciale technologieën. XperieSense bemiddelt tussen de IT’ers en organisaties in Nederland. De focus ligt daarbij op tijdelijk owerk. Op korte termijn brengt XperieSense ook een community tot stand voor kennisdeling en het uitwisselen van ervaringen.

XperieSense is opgericht door René Steenvoorden, Coks Stoffer en Menno Vlietstra, die samen beschikken over zeer veel ervaring, diepgaande IT-kennis en een omvangrijk netwerk in de Nederlandse IT-sector. Zij kennen zowel de gebruikers- als leverancierszijde, waardoor zij goed weten wat nodig is voor het oplossen van digitale vraagstukken. Op basis hiervan denkt XperieSense mee met organisaties over opdrachten en zorgen voor de juiste match met IT’ers die verder gevorderd in hun loopbaan of al gepensioneerd zijn.

Uit onderzoek blijkt dat senior werknemers juist vaak de kennis en ervaring hebben die van grote waarde zijn voor werkgevers. Het aantal oudere werknemers in de IT-sector is echter lager dan het gemiddelde in Nederland. Het blijkt dat veel oudere en gepensioneerde IT-specialisten graag actief willen blijven in de sector, maar vaak moeite hebben om werk te vinden, Zij kunnen alle hulp gebruiken. XperieSense biedt die hulp en streeft ernaar de arbeidsparticipatie van senior specialisten te vergroten en de leeftijdsdiversiteit en inclusiviteit in de sector te verbeteren.

Coks Stoffer, voorheen onder meer managing director van Cisco en DXC Technology in Nederland: “Oudere en gepensioneerde IT-medewerkers hebben vaak veel kennis en ervaring die van onschatbare waarde is. Er is niet alleen een enorm tekort aan digitale en IT specialisten, maar het lijkt er niet op dat het tekort minder wordt. Er stromen veel oudere IT’ers uit en de instroom aan IT geschoolden is onvoldoende om dat aantal te compenseren. Gecombineerd met een toename aan digitalisering van veel sectoren zal dat tekort verder oplopen. Als je dat koppelt aan het gegeven dat digitale systemen onmisbaar zijn, dan zie je dat ons initiatief broodnodig is.”

Naast het belang voor de individuele werknemers, is er ook een maatschappelijk belang bij het ondersteunen van oudere werkzoekenden stelt René Steenvoorden, voorheen CIO bij Essent en Rabobank en Chief Digital Officer bij Randstad: “Ouderen beschikken over kennis en vaardigheden die nog steeds relevant zijn en die zij graag actief willen inzetten, zij het meestal niet meer fulltime. Maatschappelijk gezien is er nu ook meer aandacht om ouderen langer actief te houden in de arbeidsmarkt. Tegelijk willen organisaties graag meer diversiteit wat betreft geslacht en culturele achtergrond. Maar ook diversiteit wat betreft leeftijd is van groot belang.”

Menno Vlietstra, voorheen CIO bij onder meer Vopak, LeasePlan, Philips Consumer Lifestyle en Urenco: “XperieSense gaat voor win-win. We beschikken over een uitgebreid netwerk van IT opdrachtgevers en wij kunnen de behoeften van organisaties matchen met wat de werkzoekenden te bieden hebben. De werkzoekenden bieden we ondersteuning bij het vinden van een passende opdracht en het opzetten van de noodzakelijke administratie. Hiermee zorgen we er enerzijds voor een passende oplossing voor de opdrachtgever en anderzijds voor een opdracht die goed past bij wat de werkzoekende wil en wat deze te bieden heeft.”

Voor informatie: www.XperieSense.nl.

Terug naar nieuws overzicht