Accenture verlaagt prognoses, ontslaat 19.000 werknemers

Accenture verlaagt prognoses, ontslaat 19.000 werknemers

24-03-2023 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Accenture verlaagt prognoses, ontslaat 19.000 werknemers

Professional services-aanbieder Accenture heeft zijn jaarlijkse omzet- en winstprognoses verlaagd. Ook maakt Accenture bekend dat het zo'n 19.000 banen schrapt, ongeveer 2,5 procent van zijn personeelsbestand. Meer de helft van deze banen betreft zogeheten 'niet-factureerbare bedrijfsfuncties'.

Accenture verwacht nu dat de omzetgroei voor 2023 tussen de 8 procent en 10 procent zal liggen, iets onder de eerdere verwachting van 8-11 procent. De winst per aandeel (WPA) komt uit op 10,84-11,06 dollar, tegen een eerdere verwachting van 11,20-11,52 dollar. Accenture verwacht voor dit en volgend jaar 1,2 miljard dollar te moeten reserveren voor ontslag gerelateerde kosten.

Ontslaggolf technologiebedrijven

Het afgelopen jaar heeft een toenemend aantal technologie en IT-bedrijven op grote schaal personeel ontslagen, onder meer wegens terugvallende vraag. De oorzaak zou vooral liggen bij verslechterende bedrijfseconomische omstandigheden als gevolg van aanhoudend hoge inflatie en stijgende rentetarieven wereldwijd. Overigens stelt Gartner senior director analist Mbula Schoen in een recent interview met Dutch IT Channel dat de vraag naar IT-talent onverminderd hoog blijft en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt.

In februari kwam Cognizant Technology Solutions naar buiten met een tegenvallend aantal opdrachten in de pijplijn en tegenvallende kwartaalresultaten. IBM en de Indiase IT-dienstverlener Tata Consultancy Services wezen onlangs op groeiende problemen in Europa, waar de impact van de oorlog in Oekraïne aanhoudende economische impact heeft. Steeds meer klanten beperken hun uitgaven aan IT-dienstverlening.

Lagere groei IT-budget

CEO Julie Sweet van Accenture schetst een trend van 'beperkte digitale transformatie' bij bedrijven als gevolg van de turbulente economie. Reuters onderschrijft dit door te wijzen op een onderzoek onder ruim 1.000 IT-beslissers door het Amerikaanse Enterprise Technology Research. Het merendeel stelt dat hun organisatie voor 2023 de groei van het budget voor digitale transformatie beperkt naar 3,4 procent, versus 5,6 procent in oktober 2022.

Terug naar nieuws overzicht