Contentmakers TikTok lobbyen voor social media-platform bij Amerikaanse Capitool

23-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Contentmakers TikTok lobbyen voor social media-platform bij Amerikaanse Capitool

Tientallen makers van content op TikTok zijn deze week naar het Amerikaanse Capitool afgereisd. Zij lobbyen hier voor het Chinese social media-platform, waarvan de topman vandaag in het Amerikaanse Congres getuigt.

CEO Shou Zi Chew van TikTok geeft in het Amerikaanse Congres uitleg over de inzet van TikTok op het gebied van het beschermen van zijn gebruikers, databeveiliging en security in het algemeen. Ook geeft de CEO uitleg over maatregelen die TikTok neemt om data uit handen van de Chinese overheid te houden. Daarnaast gaat Shou Zi Chew in op de impact van TikTok op jonge gebruikers.

Zorgen over veiligheid van data

TikTok ligt al langer onder het vergrootglas in veel westerse landen. Zij zijn vooral bang dat gegevens van westerse gebruikers via TikTok in handen vallen van de Chinese overheid, iets dat TikTok ongegrond noemt. Deze vrees is gebaseerd op Chinese wetgeving, die de Chinese overheid in staat stellen data op te vragen bij Chinese bedrijven. Ook gegevens van gebruikers buiten China vallen hieronder.

De contentmakers die naar het Capitool zijn afgereisd wezen namen deel aan een media-event dat was opgezet door TikTok, meldt persbureau AP. Hoewel sommige van de contentmakers de zorgen over de veiligheid van data legitiem noemden, wezen zij ook op maatregelen die TikTok neemt. Denk hierbij aan een plan om alle Amerikaanse data binnen Amerikaanse landsgrenzen te houden met behulp van infrastructuur van Oracle.

Terug naar nieuws overzicht