Bekende personen aangeklaagd door SEC wegens deelname aan cryptozwendel

24-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Bekende personen aangeklaagd door SEC wegens deelname aan cryptozwendel

Een reeks bekende personen waaronder Lindsay Lohan en Jake Paul zijn door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd wegens deelname in een illegaal cryptozwendel. De verdachten zouden hun social media-accounts hebben gebruikt voor het promoten van twee cryptotokens, zonder dat zij aangaven hiervoor betaald te worden.

Onder meer rappers Soulja Boy, Lil Yachty, Ne-Yo en Akon zijn aangeklaagd, evenals de zanger Austin Mahone. Daarnaast gaat het om pornoster Kendra Lust. De groep promootten volgens de SEC op illegale wijze de cryptomunten TRX en BTT, zonder dat zij hierbij duidelijk aangaven hiervoor betaald te worden.

Ook diplomaat aangeklaagd

Cryptoinvesteerde en diplomaat voor het land Grenada Justin Sun is eveneens aangeklaagd. Sun zou zich schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van beurshandel in de twee tokens. Hij zou zich hierbij hebben schuldig gemaakt aan 'wash trading', waarbij het beeld wordt geschetst dat er actief in de munten wordt gehandeld terwijl dat niet het geval is. Sun zou de promotiecampagne waaraan de overige verdachten aan zouden hebben deelgenomen hebben opgezet. Ook Tron Foundation Limited, BitTorrent Foundation Ltd en Rainberry Inc (eerder BitTorrent) - een drietal bedrijven van Sun - zijn aangeklaagd.

Alle bekende personen met uitzondering van Soulja Boy en Austin Mahone zouden inmiddels een schikking hebben getroffen met de SEC. Zij betalen allen meer dan 400.000 dollar aan de toezichthouder.

Terug naar nieuws overzicht