Gebruik TikTok op smartphones Nederlandse Rijksambtenaren verboden

21-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gebruik TikTok op smartphones Nederlandse Rijksambtenaren verboden

Het kabinet legt het gebruik van TikTok op werksmartphones van Rijksambtenaren aan banden. Het gebruik van het social media-platform wordt binnenkort verboden. Per direct wordt het gebruik afgeraden.
 
Dit meldt staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer. Op korte termijn worden smartphones van Rijksambtenaren ingesteld dat alleen nog vooraf goedgekeurde apps geïnstalleerd mogen worden. Dit betekent in de praktijk dat 'spionagegevoelige apps' niet meer zijn toegestaan. Een woordvoerder bevestigt tegenover de NOS dat het hierbij onder meer om TikTok van het Chinese ByteDance gaat.

AIVD: 'Verhoogd spionagerisico'

Het kabinet volgt hiermee een eerder advies van de AIVD. De inlichtingendienst waarschuwde eerder dat alle apps die in beheer zijn van landen met een 'offensief cyberprogramma' dat is gericht op Nederland of Nederlandse belangen een verhoogd spionagerisico met zich meebrengen. China wordt hierbij niet met naam genoemd, maar kan vermoedelijk wel tot deze groep landen worden gerekend.

De beperking die het kabinet nu instelt geldt dan ook niet alleen voor Chinese apps, maar ook voor apps uit andere landen met een offensief cyberprogramma gericht op Nederland. Denk daarbij onder meer aan Russische, Iraanse en Noord-Koreaanse apps.

Nederland volgt met de stap andere landen, die eerder al vergelijkbare maatregelen nemen. Denk daarbij aan België en het Verenigd Koninkrijk, maar ook aan de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland.

Terug naar nieuws overzicht
Security