Drie verdachten opgepakt wegens oplichten van Nederlanders

20-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Drie verdachten opgepakt wegens oplichten van Nederlanders

Drie verdachten zijn door de Nederlandse politie in samenwerking met de Roemeense politie gearresteerd op verdenking van digitale fraude. Een vierde verdachte wordt momenteel verhoord. Het viertal zou bijna duizend slachtoffers voor meer dan een miljoen euro hebben opgelegd.

De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan phishing via online handelsplaatsen. Een verdacht telefoonnummer uit een aangifte kon na onderzoek aan diverse digitale fraudezaken worden gekoppeld. Onderzoeksleider Jouke Posthumus zegt in een bericht op de website van de politie: “Vaak ging het om mensen die al in een moeilijke situatie verkeerden waarvan op nare manier misbruik is gemaakt. We waren extra gemotiveerd om deze verdachten op te pakken.”

'Grote en omvangrijke zaak'

Posthumus vervolgt: “De grote en omvangrijke zaak maakt het ook door het internationale karakter complex. Door de vele aangiftes kunnen we informatie en gegevens aan elkaar koppelen en verdachten opsporen. Dankzij een goed internationaal netwerk door eerdere cyberzaken in onze eenheid én een nauwe samenwerking met de Roemeense politie is het gelukt om de verdachten aan te houden. Onze volgende stap is om contact op te nemen met alle slachtoffers om het goede nieuws te vertellen en opnieuw te luisteren naar hun verhalen. Ook dit is een belangrijke kant van ons werk.”

Het gaat om twee mannen van 33 en 26 jaar uit Enschede, en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Twee verdachten zijn op 28 februari en 3 maart in Roemenië aangehouden, terwijl een derde verdachte op 28 februari in Enschede in de boeien is geslagen.

Terug naar nieuws overzicht
Security