ECB gaat digitale veiligheid van Europese banken testen

13-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

ECB gaat digitale veiligheid van Europese banken testen

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de digitale beveiliging van Europese banken testen. Onder meer het toenemend aantal medewerkers van banken dat thuiswerkt verhoogt het risico op security-incidenten, stelt de centrale bank. Denk echter ook aan een toenemend aantal aanvallen door Russische aanvallers.

Dit maakt Andrea Enria, bij de ECB verantwoordelijk voor het toezicht op banken, bekend aan een Litouwse krant melden diverse media. Zorgen over de digitale veiligheid van banken zijn niet nieuw; de ECB waarschuwt al langer alert te zijn op cyberaanvallen uit onder meer Rusland. Aanleiding hiervoor zijn de westerse sancties die na de Russische invasie van Oekraïne tegen Rusland zijn ingesteld. Enria meldt dat sindsdien een 'significante toename' in het aantal cyberaanvallen te zien is.

Enria benadrukt dat de aanvallen niet toegeschreven kunnen worden aan een specifieke bron. Wel is volgens haar duidelijk dat het aantal aanvallen op banken is gestegen sinds de oorlog in Oekraïne van start is gegaan. Een deel van het probleem is volgens haar dat veel banken delen van hun kritieke IT-infrastructuur outsourcen naar derde partijen, of andere entiteiten binnen hun eigen groep. De test moet onder meer de digitale veiligheid van Europese banken toetsen en tekortkomingen aan het licht brengen. De resultaten van de test worden medio 2024 verwacht.

Terug naar nieuws overzicht
Security