Uber lanceert nieuwe ritoptie om steun voor Oekraïne te verhogen

11-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Uber lanceert nieuwe ritoptie om steun voor Oekraïne te verhogen

Passagiers van Uber in het Verenigde Koninkrijk en in heel Europa kunnen nu bij elke rit Oekraïne steunen door een nieuwe optie in de app te selecteren: 'Uber voor Oekraïne'. De lancering komt een jaar na de Russische invasie.

Met deze optie wordt voor iedere rit €1 gedoneerd aan de aankoop van ambulances in Oekraïne, waar dringende behoefte aan is.

Het geld wordt ingezameld in samenwerking met UNITED24, het internationale platform voor fondsenwerving van president Zelensky. Met eerdere campagnes heeft Uber al meer dan 3 miljoen dollar ingezameld - genoeg voor 50 ambulances - via donaties van gebruikers en subsidies van het bedrijf.

In totaal zijn er 16 Europese landen waar passagiers de ‘Uber voor Oekraïne’-optie kunnen selecteren.

Dara Khosrowshahi, CEO van Uber zei: “Nu de dappere bevolking van Oekraïne sterk het tweede jaar van oorlog ingaat, moeten wij achter hen blijven staan. Samen met passagiers uit de hele wereld hebben we al 50 dringend noodzakelijke ambulances aan Oekraïne geschonken. Maar we moeten doorgaan. Vanaf vandaag kunnen mensen in heel Europa hun buitengewone solidariteit tonen als onderdeel van hun dagelijks leven."

Mykhailo Fedorov, vicepremier en minister van Digitale Transformatie van Oekraïne, zei: “Tijdens de oorlog hebben zowel bedrijven als mensen uit meer dan 110 landen Oekraïne gesteund via UNITED24. Grote wereldwijde bedrijven, zoals Uber, helpen niet alleen door geld op te halen voor ambulances, maar zorgen er ook voor dat er wereldwijde aandacht blijft voor Oekraïne. Ik ben het bedrijf en zijn klanten dankbaar, die de Oekraïense medische hulpverleners steunen tijdens dit cruciale moment in de wereldgeschiedenis."

Uber is sinds 2016 actief in Oekraïne en werkt momenteel met verliezen om lagere prijzen te kunnen bieden aan passagiers voor hun essentiële dagelijkse vervoersbehoeften. Daarnaast zijn de inkomsten voor de 25.000 chauffeurs in het land verhoogd. Uber pauzeerde aanvankelijk zijn activiteiten toen de grootschalige invasie vorig jaar begon, maar ging al snel weer van start, omdat de Oekraïense regering hulp nodig had voor noodzakelijk vervoer.

Sindsdien heeft Uber zijn service verdubbeld in Oekraïne en is nu actief in achttien steden. Sinds de invasie heeft Uber meer dan 100.000 gratis ritten verzorgd voor Oekraïense vluchtelingen; gratis vervoer uitgerold voor medisch personeel en patiënten in meer dan 300 ziekenhuizen; en een aangepast logistiek platform gebouwd voor hulporganisaties van de Verenigde Naties om noodhulp te leveren.

Recentelijk heeft Uber een aangepaste versie van de Uber-app gebouwd om gratis vervoer op aanvraag te bieden aan teams van conservatoren van het Oekraïense ministerie van Cultuur. Dit om duizenden kunstvoorwerpen van onvervangbare waarde voor het Oekraïense culturele erfgoed en de onafhankelijke nationale identiteit op te sporen en te beschermen.

Naast het directe werk ter plaatse heeft Uber meer dan 8,5 miljoen dollar opgehaald met behulp van bijdragen van gebruikers wereldwijd en directe subsidies.

Terug naar nieuws overzicht