Raad van de EU geeft groen licht voor IRIS2-satellietnetwerk

09-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Raad van de EU geeft groen licht voor IRIS2-satellietnetwerk

De Raad van de Europese Unie (EU) is akkoord met nieuwe wetgeving die de weg vrijmaakt voor het Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite (IRIS2) project. Dit moet leiden tot veilige Europese satellietnetwerk voor communicatiediensten. Voor het project is een budget van 2,4 miljard euro beschikbaar.

Het IRIS2-netwerk moet zodra het is afgerond dekking bieden in de volledige EU en diverse strategische gebieden. Denk daarbij aan delen van het arctische gebied en Afrika. Het netwerk moet diverse toepassingen ondersteunen, waaronder het beschermen van kritieke infrastructuur, surveillance en crisismanagement. Het systeem is gebaseerd op quantumcryptografie met het oog op veiligheid. Deze vorm van cryptografie moet ook bestand zijn tegen quantum computers, die fors meer rekenkracht bieden en traditionele cryptografie hierdoor relatief snel kunnen breken.

Soevereine, autonome en veilige connectiviteitsinfrastructuur

Het Europees Parlement en EU-lidstaten bereikte eind vorig jaar al overeenstemming over het Union Secure Connectivity Programme 2023-2027, dat is gericht op de lancering van het IRIS-netwerk. Met IRIS2 wil de EU een soevereine, autonome en veilige connectiviteitsinfrastructuur realiseren. Dit moet onder meer de toenemende vraag naar connectiviteit ondersteunen. Zo moet het satellietnetwerk helpen bij het beschikbaar maken van snel breedbandinternet in de volledige EU.

Daarnaast moet IRIS2 veilige, autonome, betrouwbare en kosteneffectieve satellietcommunicatie ondersteunen voor overheidsgebruikers. De EU wil dat de infrastructuur onder meer kritieke infrastructuur, surveillance en crisismanagement ondersteunt, maar ook toepassingen die van kritiek belang zijn voor de economie, het milieu, veiligheid en defensie.

Digitale transformatie concurrerender maken

"Veilige en efficiënte connectiviteit gaat een sleutelrol spelen in de digitale transformatie van Europa en ons concurrerender maken. Via dit programma gaat de EU een voortrekkersrol spelen op het gebied van veilige satellietcommunicatie, zoals nu het geval is met Galileo voor satellietnavigatie en met Copernicus voor aardobservatie", zei Margrethe Vestager, Executive Vice-President for a Europe Fit for the Digital Age, eerder over het netwerk.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie