Gerucht: Duitsland wil Huawei-apparatuur in delen van 5G-netwerken verbieden

08-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gerucht: Duitsland wil Huawei-apparatuur in delen van 5G-netwerken verbieden

Duitsland wil het gebruik van Chinese componenten in zijn 5G-netwerken aan banden leggen. De maatregel houdt verband met de geopolitieke spanningen tussen de EU en China.

Die Zeit meldt op basis van anonieme bronnen binnen de Duitse regering dat aan een verbod op het gebruik van bepaalde hardware van de Chinese partijen Huawei en ZTE in Duitse telecomnetwerken. Hoe groot de impact van deze maatregel is is onduidelijk; Duitsland meldde onlangs nog niet precies te weten hoeveel Chinese apparatuur in haar telecomnetwerken gebruikt wordt.

De Chinese ambassade in Duitsland meldt dat 60 procent van het Duitse 5G-netwerk van Huawei is: "Van Chinese zijde is het opgevallen dat de Duitse media berichtten dat de Duitse regering van plan is Chinese technologiebedrijven te verbieden deel te nemen aan de aanleg van belangrijke infrastructuur in Duitsland. Huawei heeft lange tijd gehandeld in overeenstemming met wet- en regelgeving en de technologie voldoet aan de veiligheidsnormen. Volgens Europese gegevens is Huawei goed voor bijna 60% van de Duitse 5G-netwerkapparatuur en levert het een positieve bijdrage aan de opbouw van de Duitse communicatie-infrastructuur. In de afgelopen jaren zijn landen en anti-Chinese troepen blijven proberen Huawei te besmeuren met verzonnen beschuldigingen, maar er is nooit enig bewijs geweest dat Huawei-apparatuur en -componenten veiligheidsrisico's vormen. Als het rapport waar is, is de Chinese kant zeer verbaasd en zeer ontevreden over de overhaaste beslissing van het relevante Duitse overheidsdepartement zonder feitelijke basis", aldus de ambassade.

De ambassade meldt verder: "China verzet zich resoluut tegen de veralgemening door Duitsland van het concept van nationale veiligheid en het misbruik van de staatsmacht om zich in de samenwerking met China op de markt te mengen. Dit schendt niet alleen de economische wetten en het beginsel van eerlijke concurrentie, maar schaadt ook anderen en komt zelf niet ten goede. Van Chinese zijde is het opgevallen dat relevante Duitse en Europese bedrijven hebben verklaard dat de acties van de Duitse regering de aanleg en promotie van het Duitse 5G-netwerk zullen vertragen en extra kosten zullen veroorzaken. De Duitse regering moet goed luisteren naar haar binnenlandse stemmen. China verzet zich resoluut tegen elke praktijk van politisering van bedrijfsinvesteringen en -beheer en pan-beveiliging ervan. Het is te hopen dat de Duitse zijde een eerlijke, rechtvaardige, open en niet-discriminerende zakelijke omgeving voor Chinese bedrijven zal creëren en meer zal doen om wederzijds voordeel te bevorderen in plaats van het tegenovergestelde."

In Nederland wordt apparatuur van Huawei uit de kern van 5G-netwerken geweerd. Hierover is in mei 2021 overeenstemming bereikt. De impact van deze maatregel was beperkt. De drie grote telecomproviders bleken allen geen Huawei-apparatuur in de kern hun van mobiele netwerken te gebruiken. Ook een woordvoerder van Huawei bevestigde toen dat het bedrijf in Nederland geen 5G-kernapparatuur levert.

 

Terug naar nieuws overzicht