LeasePlan kiest YaWorks voor versterking van digitale backbone

08-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

LeasePlan kiest YaWorks voor versterking van digitale backbone

LeasePlan ziet dankzij de digitale revolutie enorme kansen in de 'Car-as-a-Service'-markt. Om die groei te realiseren moet een volledig digitaal bedrijfsmodel worden geïmplementeerd, dat wordt aangedreven door een nieuwe IT-architectuur voor producten, diensten en processen. Samen met YaWorks is een nieuwe wereldwijde digitale infrastructuur neergezet om klanten een 'Next Generation Digital Experience' te bieden.

LeasePlan is 60 jaar geleden in Nederland opgericht. Sindsdien heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een grote speler in autoleasing. Leaseplan biedt klanten slimme, kosteneffectieve oplossingen voor wagenparkbeheer, zakelijke leasing en persoonlijke leasing. Zij hebben de ambitie om ’s werelds eerste volledig digitale 'Car-as-a-Service' bedrijf te worden. Om voorop te blijven lopen in de markt zijn betere digitale diensten nodig, die tegen lagere kosten worden geleverd. Om die doelen te bereiken en een goede roadmap op te kunnen stellen, had LeasePlan meer inzicht in zijn huidige IT-landschap nodig. Het zocht naar een versteviging van het digitale fundament om op voort te kunnen bouwen.

Grote diversiteit aan technologie

Uit een eerste onderzoek naar de status van de IT kwam naar voren dat LeasePlan kampte met een grote diversiteit aan technologie, die in sommige gevallen ook verouderd was. De infrastructuur bood te weinig draagkracht om van LeasePlan een ‘digital (car) service integrator’ te maken. Daarom vroeg LeasePlan aan YaWorks om een nieuwe digitale backbone te creëren die hun ambities nu en in de toekomst wel ondersteunt.  

Maarten Vervoorn, CTO van YaWorks: “Een sterke digitale backbone is essentieel om een naadloze end-to-end digitale klantervaring te kunnen bieden. Want een geweldige front-end kan simpelweg niet bestaan zonder een solide back-end. De digitale strategie van LeasePlan vereist een infrastructuur die veerkracht biedt, kostenefficiëntie en - belangrijker nog - wendbaarheid. Hiermee voorkom je ernstige uitdagingen en vertragingen bij de uitrol van de omvangrijke strategische plannen. De digitale strategie voor een nieuwe backbone stelt LeasePlan in staat om extra snel te groeien en grote, winstgevende kansen beter te benutten.”

Kickstart

Om dit te realiseren zorgde YaWorks als eerste voor inzicht in de bestaande omgeving, en voor een vertaalslag van abstracte, technische (gesprek)onderwerpen naar bruikbare managementinformatie. Zo konden er zinvolle adviezen worden gegeven aan zowel technisch als niet-technisch senior management. De businesscases en verhalen van YaWorks hielpen besluitvormers begrijpen waarom de transformatie van de infrastructuur een vereiste was voor de digitale ambities van LeasePlan.

Hierna werd een kickstart gemaakt met de creatie van een moderne digital backbone. Hierbij is gebruik gemaakt van gestandaardiseerde technologie en het principe van 'automation first' om de gewenste veerkracht en flexibiliteit te creëren. LeasePlan krijgt nu helder inzicht in de staat van de IT-infrastructuur inclusief uitdagingen, risico's en verbeterpunten.

Daarnaast is een plan ontwikkeld, geprioriteerd op basis van urgentie, complexiteit en return on investment, voor het oplossen van de uitdagingen bij de verdere ontwikkeling van een Next Gen infrastructuur. Een belangrijk onderdeel van dit plan is een pragmatisch uitvoeringsmodel op basis van projecten die snel resultaat geven, met als doel de wereldwijde infrastructuur om te vormen tot een modern digitaal fundament.

YaWorks als partner

Vanuit één centraal gestandaardiseerde omgeving kan LeasePlan nu gaan bouwen aan een platform dat wereldwijd kan worden ingezet. Met een pragmatisch plan wordt hun digitale ‘car-as-a-service’ strategie ondersteund met een solide digitale backbone. Het uitgangspunt voor een fundament met bijna eindeloze schaalmogelijkheden en toegang tot de nieuwste technologieën.  

Bij LeasePlan kijken ze met een goed gevoel terug op de samenwerking met YaWorks, aldus Adrian McPhee, CTO van LeasePlan. “Toen ik in 2019 verantwoordelijk werd voor LeasePlan's wereldwijde IT-infrastructuur en operaties, waren twee dingen duidelijk voor mij: allereerst moesten we snel transformeren naar een moderne, veilige IT-infrastructuur met aanzienlijke automatisering en 'everything as code' om onze zakelijke transformatieagenda te ondersteunen. En ten tweede hadden we een capabele partner nodig die op verschillende gebieden kon werken. YaWorks was de perfecte partnerkeuze en heeft een sleutelrol gespeeld in zowel de visie als de uitvoering met betrekking tot netwerk, IAM, cloud migratie en andere onderwerpen. Met hen is er nooit een 'wij en zij' dynamiek geweest - onze belangen lagen vanaf het begin op één lijn.”

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie