Bouw Microsoft datacenter Wieringermeer vindt plaats zonder vergunningen

28-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Bouw Microsoft datacenter Wieringermeer vindt plaats zonder vergunningen

Microsoft bouwt al een jaar zonder bouw- en stikstofvergunning aan een datacenter in Wieringermeer. Het bedrijf krijgt de berekeningen van de stikstofuitstoot niet rond. Zowel boeren als omwonenden maken zich zorgen.

Dit meldt NRC. De Amerikaanse techgigant bouwt al bijna een jaar aan een nieuw omvangrijk datacenter en een eigen hoogspanningsstation in de Wieringermeerpolder in Noord-Holland. Het bedrijf beschikt echter niet over de benodigde vergunningen. Boeren en omwonenden zijn bang dat het project straks gerealiseerd is zonder dat er ooit een bouw- of stikstofvergunning is afgegeven.

Stikstofberekening

Het probleem zit in de stikstofberekening die Microsoft nodig heeft voor het aanvragen van de benodigde stikstofvergunningen. Het bedrijf krijgt deze berekeningen niet rond, meldt NRC. Zo moet het bedrijf al een maand bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, verantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen namens de provincie Noord-Holland, gegevens aanleveren over de uitstoot van stikstof bij de bouw. Deze uitstoot mag minimaal zijn. Dat zou echter niet lukken, onder mer door het gebruik van zware dieselmachines met een relatief hoge uitstoot van stikstof.

Het rommelt al jaren rondom het project van Microsoft in Wieringermeer. Eerder bleek Microsoft overeenstemming te hebben bereikt over het project met de gemeente Hollands Kroon. Later bleek echter dat de provincie over dit omvangrijke bouwproject gaat. Microsoft bleek daarom later bij de provincie Noord-Holland vergunningen te moeten aanvragen. De provincie gedoogde de bouw van het datacenter in september 2021, maar daar kwam in november 2022 een einde aan na een beslissing van de Raad van State. Die oordeelde dat de vrijstelling voor de stikstofuitstoot die tijdens de bouw vrijkomt vervalt. Microsoft moet daarom met terugwerkende kracht goedkeuring krijgen voor alle stikstof die gedurende het bouwtraject vrijkomt.

'Voorkeursbehandeling'

Boeren in de regio zijn boos. Zij spreken van een 'voorkeursbehandeling' voor de Amerikaanse techgigant. "Voor ons gelden steeds strengere stikstofregels en wordt geen uitzonderingspositie gecreëerd”, zegt Henk Geerligs, een agrariër in Hollands Kroon en daarnaast vicevoorzitter van de lokale tak van landbouworganisatie LTO, tegen NRC. "Wij mogen niets extra’s neerzetten, terwijl Microsoft al bijna een jaar zonder vergunning aan het bouwen is.”

Microsoft meldt aan NRC dat het rond alle fasen van de ontwikkeling, bouw en exploitatie voldoet aan alle vereiste en toepasselijke wet- en regelgeving.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters