SIDN realiseert ontsluiting KVK Handelsregister via de IRMA-app

27-02-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

SIDN realiseert ontsluiting KVK Handelsregister via de IRMA-app

Iedere ondernemer kent de Kamer van Koophandel (KVK); niet voor niets stelt de KVK dat ‘ondernemen bij KVK begint’. Die uitspraak verwijst natuurlijk naar het inschrijven van een onderneming in het Handelsregister, maar ook bij het bepalen of degene waarmee je zaken doet is wie hij zegt te zijn speelt het Handelsregister een essentiële rol. Om dat proces van identificatie te vereenvoudigen, heeft SIDN besloten ook de KVK-handelsregistergegevens via de IRMA-app te ontsluiten. Hiermee kunnen gebruikers van de IRMA-app hun bevoegdheid namens een organisatie aantonen. SIDN heeft Signicat als Identity Service Provider gevraagd de technische plaatsing van KVK-gegevens namens SIDN te verzorgen. Dit doen zij door de al bestaande publieke API van het Handelsregister te raadplegen.

Gezamenlijk innovatieproject
Joost Fleuren van KVK InnovatieLab: “SIDN was al geruime tijd met de KVK in gesprek, ook voor andere gezamenlijke innovatietrajecten. En al langere tijd leeft de wens bij SIDN om Handelsregistergegevens te ontsluiten via de IRMA-app. Omdat SIDN als voorloper niet de aankomende (Europese) wetgeving op het gebied van identity wallets wil afwachten, hebben we samengezeten om te kijken wat we nu al kunnen doen.”

Het antwoord op die vraag was volgens Fleuren positief: “De conclusie was dat er al heel veel mogelijk is. Vanuit het InnovatieLab hebben we samen met SIDN een oplossing uitgedacht waarmee identity wallets zoals IRMA via de al bestaande publieke API van de KVK geladen kunnen worden met KVK-gegevens. Dit heeft geresulteerd in een experimentele handleiding hoe Service Providers openbare KVK-data in identity wallets kunnen laden. We zijn blij om te zien hoe met deze extra duiding van onze bestaande openbare koppeling derde partijen, zoals Signicat, relatief eenvoudig een oplossing hebben weten te realiseren.”

Oplossing
Een oplossing, waarmee een ondernemer nu al zijn bij KVK geregistreerde en openbare gegevens niet alleen kan inladen in zijn wallet, maar vooral ook laagdrempelig kan delen. “We waren ook onder de indruk van hoe snel dit soort derde partijen deze handreiking kunnen oppakken en in een oplossing kunnen opzetten onder hun eigen beheer,” aldus Fleuren.

Fleuren is al langere tijd gecharmeerd van de mogelijkheden die identity wallets bieden. “Dergelijke wallets zorgen voor een enorm scala aan mogelijkheden en bieden tal van voordelen. Deze ontwikkeling is goed voor de BV Nederland, voor het digitaliseren van processen, voor het voorkomen van fraude en vanuit privacy-oogpunt, want je houdt zeggenschap over je eigen gegevens.”

Privacyvriendelijk, veilig en eenvoudig
Dankzij de KVK-gegevens in een identity wallet als IRMA kunnen gebruikers eenvoudig hun KVK-registratie delen. Hiermee weet de wederpartij geautomatiseerd wat iemands bevoegdheid is, gebundeld met de digitale identiteit van de persoon zelf. Dit resulteert in een meer privacyvriendelijk proces (je weet wat je deelt), dat bovendien veiliger (je hoeft geen kopie van je paspoort meer te delen) en gemakkelijker is in allerlei onlineprocessen.

Wat betreft dat scala aan mogelijkheden: hierbij ziet Fleuren een grote marktvraag naar automatisering van het Know Your Customer (KYC)-proces en het automatiseren van zakelijke identificatie en daarmee dus vergroten van rechtszekerheid bij het digitaal zakendoen. “Wij merken dat er een grote behoefte is aan brede KYC-processen, dus weten wie je klant is. Maar denk ook aan het rechtszeker ondertekenen van documenten. Een document wordt ondertekend door meneer Jansen, maar wat is eigenlijk de rol van meneer Jansen binnen dit bedrijf? Met de KVK-gegevens in de IRMA-app heb je duidelijkheid.”

Kostenvermindering
Ook het kostenplaatje speelt een belangrijke rol volgens Fleuren. “Een van de grote drijfveren van innovatie is kostenverlaging, inclusief het verminderen van transactie- en investeringskosten. Met de KVK-gegevens in IRMA worden de kosten om een zakelijk identiteit te delen verlaagd, en het proces versneld en vergemakkelijkt. Dat zorgt ervoor dat je zekerder en makkelijker zaken kan doen. Waar je eerst niet iemand iets op rekening kon verkopen, of niet zakelijk een scooter kon verhuren, kan dat nu wel. En daar zit de echte winst. Wij merken nu al dat hier een enorme behoefte aan is.”

Daarnaast kijkt Fleuren met veel interesse naar ontwikkelingen rondom identity wallets binnen Nederland én Europa. “De KVK doet mee aan een EU-project voor wallets en we kijken naar de ontwikkeling van Nederlandse wetgeving rondom wallets. Het zou me niet verbazen als er Europese regelgeving komt die gebruikers het recht geeft om zelf gegevens in hun wallet te zetten. Zo zou een ondernemer zijn KVK Handelsregister of UBO-registratie zelf kunnen delen met een wallet naar keuze.”

Terug naar nieuws overzicht