Cisco FSO gebruikt OpenTelemetry tools voor inzicht in IT-omgevingen

Cisco FSO gebruikt OpenTelemetry tools voor inzicht in IT-omgevingen

Cisco FSO gebruikt OpenTelemetry tools voor inzicht in IT-omgevingen

22-02-2023 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cisco FSO gebruikt OpenTelemetry tools voor inzicht in IT-omgevingen

Cisco heeft tijdens zijn Cisco Live! Event in Amsterdam een technische preview van zijn nieuwe Full-Stack Observability (FSO) platform geïntroduceerd. De toepassing werkt met OpenTelemetry gebaseerde integraties die data informatie halen uit IT-monitoring en security tools. De technische preview van FSO stelt het platform nu open voor klanten en partners om integraties te ontwikkelen voordat ze in juni 2023 algemeen beschikbaar komen. Met FSO wil Cisco naast applicatie monitoring een oplossing bieden voor totaal inzicht in IT-omgevingen van organisaties.

Telemetry ofwel telemetrie wordt steeds vaker toegepast in open-sourceprojecten en observatiesoftware van tech leveranciers. Deze groei wordt gestimuleerd door de komst van open-source applicatie development die gebruik maken van met machine learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) gebaseerde toepassingen voor hybride of cloud-native implementaties. Met telemetrie kunnen snel gegevens worden verzameld van routers, switches, servers, services, containers, data storage en applicaties binnen een organisatie.

Applicaties

“In het komende jaar zal er een aanzienlijke verschuiving plaatsvinden in de richting van de open-source mogelijkheid om informatie uit meerdere domeinen te halen die voorheen geïsoleerd waren en vervolgens moderne applicaties te ontwikkelen die afhankelijk zijn van gedistribueerde tracering die is ingebed in de daadwerkelijke ervaring. OpenTelemetry wordt de leidende open-sourcestandaard achter de manier waarop IT-teams gegevens consumeren om waarneembaarheid over de IT-stack mogelijk te maken, van het netwerk en de infrastructuur tot applicaties en internet, schrijft Liz Centoni, Cisco Executive Vice President & Chief Strategy Officer General Manager Applications, in een blog.

Infrastructuur

Volgens Carlos Pereira, Fellow and Chief Architect - Strategy, Incubation & Applications bij Cisco, kan met telemetriegegevens meerdere operationele infrastructuur domeinen worden gemaakt die in realtime kunnen worden gevolgd. Telemetrie is in de loop van de tijd geëvolueerd om statistieken, gebeurtenissen, logboeken en sporen te verzamelen waar meer gegevens kunnen worden verzameld, bijvoorbeeld van alle CPU's op een AWS-instantie, zei Pereira. Deze gegevens kunnen worden verzameld van routers, switches, servers, services, containers, opslag en applicaties die deel uitmaken van de onderneming.

API en SDK

Pereira verwacht komende tijd van telemetrie toepassingen zoals zijn FSO toepassing. Daarom ondersteunt Cisco ook het OpenTelemetry project van de Cloud Native Foundation. Er worden daar OpenTelemetry-technologie toepassingen ontwikkeld door Cisco en andere partijen zoals AWS, Microsoft Azure,, F5, Google Cloud Platform en VMware. Het gaat om tools zoals API en SDK toepassingen die kunnen worden gebruikt voor het om prestaties van hardware en software te analyseren. Inmiddels past Cisco deze OpenTelemetry toepassingen toe in zijn AppDynamics Cloud applicatie monitoring, ThousandEyes dat de prestaties van IT-omgevingen bewaakt, Panoptica (van het overgenomen Portshift) dat container omgevingen monitort, Kenna Security voor risico management en vulnarability beheer en de Full Stack Observability (FSO) architectuur.

Channel Partners

Volgens Pereira is Cisco FSO een toepassingen waar omheen een ecosysteem kan worden gebouwd. De technische preview toont SDK en API toepassingen waarmee partners en klanten integraties kunnen bouwen. Dat zijn channel partners zoals managed service providers en systeem intergratoren die processen kunnen verbeteren en omgevingen van klanten kunnen moderniseren. Maar FSO is ook interessant voor ook ISVs zoals SAP, Dynatrace en Datadog. Cisco brengt zelf een FSO integratie tussen AppDynamics en ThousandEyes voor monitoring van IT-omgevingen die de digitale ervaring van gebruikers verbeterd.

Business Risk Observability

Cisco heeft verder Business Risk Observability (BRO) opgenomen in de AppDynamics Secure Application module. Business Risk Observability is volgens Cisco een primeur in de branche in de toepassingsbeveiligingsmogelijkheden van Cisco Full-Stack Observability. Het helpt organisaties weerbaarder te worden tegen het groeiende aanvalsoppervlak van de Experience Economy. Door gebruik te maken van Kenna's kwetsbaarheidsscore en Cisco AppDynamics-context voor zakelijke transacties, stelt Business Risk Observability teams in staat om een applicatie-gebaseerde zakelijke risicoscore te genereren om kwetsbaarheden in applicaties of services die een hoge kans op misbruik hebben, te verminderen. Het is nu beschikbaar via Cisco Secure Application, dat is geïntegreerd in Cisco AppDynamics.

Monitoring en Zichtbaarheid

Met Cisco FSP wordt full-stack waarneembaarheid gekoppeld aan bedrijfsresultaten, aldus Liz Centoni: “Een belangrijk probleem met monitoring is altijd al te veel data geweest met te weinig context en zakelijke correlatie. De evolutie van applicatiemonitoring naar full-stack-observatie zal steeds meer inzicht geven in de zakelijke context. Wanneer dit systematisch wordt toegepast, kan dit de respons drastisch versnellen en de bedrijfsvoering in realtime optimaliseren. In 2023 zal de zakelijke context algemeen worden erkend als een integraal onderdeel van monitoring en zichtbaarheid.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Security