TNO pleit voor publiek-private samenwerking rondom ontwikkeling van 6G

09-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

TNO pleit voor publiek-private samenwerking rondom ontwikkeling van 6G

TNO pleit voor verregaande samenwerking tussen publieke en private partijen rondom onderzoek naar en de ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken, waaronder 6G. Hiervoor dient TNO samen met partners een voorstel voor Future Network Services in bij het Nationaal Groeifonds.

Digitale infrastructuur is van vitaal belang voor Nederland en speelt een onmisbare rol. Toekomstige communicatienetwerken moeten sneller, betrouwbaarder en veiliger zijn, stelt TNO. Dit vraagt om samenwerking tussen publieke en private partijen.

Leidende positie voor Nederland

TNO leidt het groeifondsvoorstel rondom Future Network Services en is daarnaast trekker van de programmalijn 'leidende toepassingen'. Dit programma kent als doel de opbouw van een leidende Nederlandse - en daarmee Europese - positie door research, development en innovation (R&D&I) in specifieke en onderling verbonden onderdelen van 6G. Het gaat daarbij specifiek om intelligente componenten, intelligente netwerken en leidende toepassingen in belangrijke sectoren.

Een dergelijke positie kan Nederland winst opleveren. "Door koploper te worden in deze delen van 6G wordt het toekomstige verdienvermogen van de BV Nederland versterkt. Centraal staan daarbij de volgende kernwaarden: digitale autonomie, betrouwbaarheid en duurzaamheid", meldt TNO op zijn projectpagina.

Diverse partners betrokken

Het kernteam van Future Network Services zijn TU/e (trekker 'intelligente componenten') en TU Delft (trekker 'intelligente netwerken' en trekker 'versterking ecosysteem'). Ook is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) betrokken met het oog op de publieke waarden en raakvlakken met het overheidsbeleid. Het werk concentreert zich in de netwerktechnologie-hubs rond Eindhoven, Delft-Den Haag en Groningen.

Daarnaast zijn zo'n 60 grote en kleine partijen aangesloten bij Future Network Services. Het gaat daarbij onder meer om BTG-partners Cisco, Ericsson, KPN, Nokia en T-Mobile. Ook andere partijen kunnen zich aansluiten bij het voorstel en de krachten bundelen om samen vorm te geven aan de volgende generatie communicatienetwerken, waaronder 6G.

Terug naar nieuws overzicht