Amazon boekt flink verlies over laatste boekjaar

06-02-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Amazon boekt flink verlies over laatste boekjaar

Amazon.com, heeft de financiële resultaten bekendgemaakt voor het vierde kwartaal dat eindigde op 31 december 2022. De netto-omzet steeg met 9% tot 149,2 miljard dollar in het vierde kwartaal, vergeleken met 137,4 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021.De nettowinst daalde tot 300 miljoen dollar in het vierde kwartaal, of $ 0,03 per verwaterd aandeel, vergeleken met 14,3 miljard dollar, of $ 1,39 per verwaterd aandeel, in het vierde kwartaal van 2021.

Exclusief de ongunstige impact van 5 miljard dollar van jaar-op-jaar veranderingen in wisselkoersen gedurende het kwartaal, steeg de netto-omzet met 12% vergeleken met vierde kwartaal 2021. De omzet van het AWS-segment steeg met 20% op jaarbasis tot 21,4 miljard dollar. 

Volledig jaar 2022

De netto-omzet steeg in het hele gebroken boekjaar met 9% tot 514 miljard dollar in 2022, vergeleken met 469,8 miljard dollar in 2021. Exclusief de ongunstige impact van 15,5 miljard dollar van jaar-op-jaar veranderingen in wisselkoersen gedurende het jaar, steeg de netto-omzet met 13% in vergelijking met 2021. Het nettoverlies bedroeg 2,7 miljard dollar in 2022, of $ 0,27 per verwaterd aandeel, vergeleken met een nettowinst van 33,4 miljard dollar, of $ 3,24 per verwaterd aandeel, in 2021.

"Onze niet-aflatende focus op het bieden van de breedste selectie, uitzonderlijke waarde en snelle levering zorgde ervoor dat de vraag van klanten in onze Stores-activiteiten in het vierde kwartaal onze verwachtingen overtrof - en we zijn dankbaar voor al onze klanten die zich de afgelopen feestdagen tot Amazon wendden, ', zegt Andy Jassy, CEO van Amazon. “We zijn ook bemoedigd door de voortdurende vooruitgang die we boeken bij het verlagen van onze servicekosten in het operationele deel van onze Stores-activiteiten. Op korte termijn hebben we te maken met een onzekere economie, maar we blijven vrij optimistisch over de kansen voor Amazon op de lange termijn. De overgrote meerderheid van het totale marktaandeel in zowel Global Retail als IT bevindt zich nog steeds in fysieke winkels en on-premises datacenters; en terwijl deze vergelijking gestaag omdraait, we geloven dat onze toonaangevende klantervaringen op deze gebieden, samen met de resultaten van ons voortdurende harde werk en onze uitvindingen om elke dag te verbeteren, zullen leiden tot aanzienlijke groei in de komende jaren. Als je ook rekening houdt met onze investeringen en innovatie in verschillende andere brede klantervaringen (bijv. streaming entertainment, klantgerichte gezondheidszorg, breedbandsatellietconnectiviteit voor meer gemeenschappen wereldwijd), is er extra reden om optimistisch te zijn over wat de toekomst in petto heeft.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud