KPN meldt groei in de zakelijke markt

Joost Farwerck, CEO van KPN

31-01-2023 | door: Pieter Werner
Deel dit artikel:

KPN meldt groei in de zakelijke markt

KPN zag zijn omzet in 2022 met 1,4 procent stijgen naar 5,3 miljard euro. De nettowinst daalde met 40 procent naar 766 miljoen euro. Er wordt groei gemeld in de de zakelijke markt.

Joost Farwerck, CEO van KPN, zegt over de resultaten: "We zijn er trots op dat we onze vooruitzichten en ambities voor 2022 hebben waargemaakt. Het hele jaar door hebben we onze omzet laten groeien, een duidelijk bewijs van het succes van onze strategie die gericht is op duurzame groei. De omzet uit de zakelijke markt groeide voor het derde achtereenvolgende kwartaal, een belangrijke impuls en we zijn ervan overtuigd dat ons zakelijke segment het omslagpunt heeft bereikt. In de consumentenmarkt lieten onze opbrengsten uit glasvezel en mobiele diensten aanhoudende groei zien, dit compenseerde voor een deel de concurrentie in de breedbandmarkt. Mede dankzij ons open netwerkbeleid, liet het wholesale segment aanhoudende groei zien. De ontwikkeling van de kosten werd beïnvloed door hogere energieprijzen en eenmalige uitkeringen aan onze medewerkers, desondanks realiseerden we een sterke onderliggende productiviteitsgroei. Samen met verbeterende trends in de omzet, stelden kostenbesparingen ons in staat om onze marges op peil te houden, een solide EBITDA-groei te realiseren en onze verwachtingen op het gebied van vrije kasstroom te overtreffen.

De investeringen die we doen in onze netwerken en diensten werpen hun vruchten af, waarbij zowel de Umlaut- als de Ookla-benchmarks KPN als beste mobiele netwerk erkennen. Daarnaast zijn we door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste Alles-in-1 breedbandaanbieder, een mooi teken van waardering voor onze producten en diensten. We bleven ons glasvezelnetwerk uitbreiden en samen met Glaspoort sloten we een recordaantal huishoudens aan. Gezamenlijk bedekken we nu bijna de helft van het land met glasvezel en zien we dat steeds meer klanten profiteren van deze nieuwe generatie digitale infrastructuur. In een wereld die steeds afhankelijker wordt van digitale interacties, zijn de stabiliteit en betrouwbaarheid van onze netwerken essentieel. Het belang van cyber security wordt elke dag duidelijker, daarom blijven we dit op één zetten. Onze prestaties waren niet mogelijk geweest zonder de voortdurende inzet en expertise van onze mensen, die er alles aan doen om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame digitale toekomst. De betrokkenheid van medewerkers blijft hoog en collega's blijven hun betrokkenheid en trots uiten om bij KPN te werken. In december hebben we overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor 2023, waarin verschillende aspecten zijn opgenomen die onze medewerkers ondersteunen bij de stijgende kosten van levensonderhoud.

We zijn volledig toegewijd aan het creëren van duurzame langetermijnwaarde voor al onze stakeholders. Ik ben er dan ook trots op dat KPN volgens het Carbon Disclosure Project (CDP) opnieuw wordt erkend als wereldwijd klimaatleider, een van de bedrijven die vooroploopt bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering. Bovendien hebben we in 2022 een overeenkomst getekend met Eneco voor de aankoop van windenergie vanaf 2027. Dit is in lijn met de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van KPN en vermindert het risico voor hogere energiekosten op de lange termijn.

Hoewel we worden geconfronteerd met een uitdagend macro-economisch klimaat, met loonindexering en stijgende energiekosten die waarschijnlijk van invloed zullen zijn op onze kostenbesparingen, geven de maatregelen die we hebben genomen ons vertrouwen om gezonde marges en een groeiende vrije kasstroom te behouden. Gecombineerd met onze sterke financiële positie, stelt het ons in staat om het aandeelhoudersrendement voor 2023 te verhogen met een groeiend dividend en nieuwe aandeleninkoop."

Terug naar nieuws overzicht