Vijf thema's waarbij cloud computing dit jaar een centrale rol speelt

01-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Vijf thema's waarbij cloud computing dit jaar een centrale rol speelt

Rapid Circle verwacht dat cloud computing op een aantal grote thema’s een centrale rol zal innemen, zowel bij schaarste, de transitie naar nieuwe manieren van werken als de behoefte van organisaties om hun applicatielandschap te moderniseren. De Microsoft-specialist identificeerde een aantal belangrijke ontwikkelingen voor 2023.

Toenemende rol van IT bij stijgende kosten in de zorg

Gelre ziekenhuizen migreerde in 2022 als eerste Nederlandse ziekenhuis het EPD naar de Azure-cloud. De verwachting is dat meer organisaties in de zorg zullen volgen. Harold Punter, ceo van Rapid Circle: “De druk op de zorg blijft onverminderd groot en de vraag en de kosten blijven stijgen de komende jaren. We moeten zorg op andere manieren leren te organiseren en te leveren. De rol van technologie is cruciaal. Met de ontsluiting van applicaties naar de cloud wordt het mogelijk om steeds meer data te beschikbaar te stellen en gegevens uit te wisselen, en ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor integraties met wearables, domotica en slimme apparatuur. Door slimme configuraties en automations, kunnen de operationele kosten worden verlaagd.”

Aantrekkelijke werkplek bieden

Het kunnen bieden van een aantrekkelijke werkplek, waar je medewerkers zich ook bevinden, zal een grotere rol gaan spelen in het aantrekken en behouden van talent in 2023. Door de schaarste van personeel en de toenemende flexibilisering van de manier waarop mensen werken, wordt het steeds belangrijker voor organisaties om dit zoveel mogelijk te faciliteren. Punter: “Door de opmars van hybride werken zal er een grote rol zijn weggelegd voor speciale ruimtes als Microsoft Teams-rooms en Microsoft Places, waar collega’s op kantoor eenvoudig kunnen samenwerken met hun collega’s elders. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk dat medewerkers altijd bij de gegevens kunnen die zij nodig hebben om te werken, terwijl organisaties dit op een veilige manier willen borgen. Een solide cloud-strategie draagt bij aan een omgeving die altijd up-to-date is, zodat medewerkers optimaal productief kunnen zijn.”

Cloudstrategie resulteert in modernisatie van applicatielandschap

Punter: “Een cloudstrategie kan niet los gezien worden van een rationalisatie van het applicatielandschap die vaak leidt tot een modernisering van applicaties. Enerzijds gebeurt dat door steeds meer PaaS-diensten af te nemen, maar vaak wordt de migratie naar de cloud ook aangegrepen om naar de nieuwste versie van die applicatie te migreren. In 2023 verwachten wij een toenemende vraag van organisaties naar de modernisering van het applicatielandschap waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van de onderliggende Azure-infrastructuur. Zo profiteren zij van voordelen als schaalbaarheid, innovatiesnelheid, flexibiliteit, de implementatie van AI en kostenbesparing.”

Verregaande implementatie van beeldbellen

De toepassing van beeldbellen neemt naar verwachting een nieuwe vlucht. In de afgelopen jaren is het veelal ingezet als crisistechnologie waarmee mensen en organisaties ondanks alle beperkingen toch met elkaar in contact konden blijven. Punter: “Het is onze verwachting dat in 2023 beeldbellen meer en meer gaat worden ingezet om de druk door schaarste aan specialisten weg te nemen. In de zorg biedt de technologie bijvoorbeeld steeds meer mogelijkheden om op afstand diagnoses en consults af te nemen, terwijl in de maakindustrie inspecties op afstand mogelijk worden gemaakt.”

Aandacht voor digitaal welzijn

De technologie die wordt ingezet voor thuis- en hybride werken gaat gepaard met veel notificaties en extra kanalen die om aandacht vragen. Punter: “Wij verwachten dat er veel meer aandacht komt voor het digitale welzijn van de medewerker. Organisaties zullen meer tijd besteden aan uitleg en training van de medewerkers, over hoe zij de technologie ook kunnen gebruiken om focusmomenten voor zichzelf te creëren door afleidingen te minimaliseren, en hoe ze dankzij de technologie hun dagen zo kunnen indelen dat ze optimaal productief zijn. De mogelijkheden worden vaak al geboden door technologie als Microsoft Viva, maar worden nog door weinig organisaties benut.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud