Canalys verwacht snelle groei van cloud marktplaatsen

27-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys verwacht snelle groei van cloud marktplaatsen

Cloudmarktplaatsen maken de komende jaren een flink groei door. De marktplaatsen vertegenwoordigen in 2025 naar verwachting een gezamenlijke waarde van ruim 45 miljard dollar, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 84%.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Cloudmarktplaatsen winnen steeds meer terrein als middel om technologie naar de markt te brengen. Hyperscale cloudleveranciers als Alibaba, Amazon Web Services, Microsoft, Google en Salesforce leiden deze ontwikkeling en investeren miljarden dollars in de ontwikkeling van de sector. "De marktplaats-route naar de markt is hot en kan door geen enkele kanaalleider worden genegeerd", zegt Jay McBain, hoofdanalist bij Canalys. "Marktplaatsen groeiden in de eerste drie maanden van de pandemie meer dan in het voorgaande decennium en zijn alleen maar blijven groeien."

Sommige softwareleveranciers die actief zijn op marktplaatsen melden volgens McBain publiekelijk maar liefst 600% jaar-op-jaar groei via dit kanaal. Het gaat daarbij met name om cybersecurityspelers. Ook melden hyperscalers een groeiend aantal toezeggingen van klanten met miljarden dollars aan waarden via zakelijke cloudconsumptiekrediet, die meer dekken dan uitsluitend software.

Lagere tarieven

De grote cloud-marktplaatsen verlaagden de tarieven van meer dan 20% naar 3%. Dit geeft vendoren de ruimte om binnen een transactie aanbiedingen van meerdere partners aan te bieden.

Ook private equity-partijen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de markt. Partijen als AppDirect, Mirakl, Vendasta en CloudBlue trokken miljarden dollars aan financiëring aan, waarmee zij zich willen richten op honderden nichemarkten voor verschillende kopers, industrieën, regio's, klantsegmenten, productgebieden en bedrijfsmodellen.

'Bedreiging voor resellers en distributeurs'

"Canalys voorspelt conservatief dat tegen 2025 bijna een derde van de inkoop op de markt wordt gedaan door kanaalpartners namens hun eindklanten", zegt Canalys Chief Analyst, Alastair Edwards. “De opkomst van deze route naar de markt vormt een bedreiging voor zowel resellers als two-tier distributie. Naarmate echter complexere technologieën via marktplaatsen worden geconsumeerd, wenden eindklanten zich ook tot vertrouwde partners om hen te helpen bij het ontdekken, aanschaffen en beheren van aankopen op de marktplaats. De hyperscalers erkennen in toenemende mate de waarde van kanaalpartners, waardoor ze op maat gemaakte leveranciersaanbiedingen voor eindklanten kunnen maken en de stroom van channelmarges via hun marktplaatsen kunnen ondersteunen. Hierdoor worden de cloudmarktplaatsen van hyperscalers een groeiende kracht in de wereldwijde IT-distributie.”

De voorspellingen van Canalys omtrent cloudmarktplaatsen is een van de tien voorspellingen die Canalys doet voor de techindustrie in 2023. De overige voorspellingen zijn te vinden in het volledige rapport, dat hier beschikbaar is.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud