SURF steunt NL-ECO in onderzoek naar energie-efficiënte IT concepten

21-01-2023 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

SURF steunt NL-ECO in onderzoek naar energie-efficiënte IT concepten

De Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) heeft onlangs zo'n tien miljoen euro toegekend aan NL-ECO, een groot onderzoeksproject dat nieuwe concepten voor energiezuinige informatietechnologie gaat onderzoeken. SURF is er trots op deel uit te maken van dit consortium en specifiek nieuwe concepten & technologie in collaboratieve innovatie te onderzoeken en valideren.

Energie-efficiëntie in scientific computing is een van de prominente innovatiethema's binnen SURF. "In ons SURF Open Innovation Lab beoordelen we verschillende technologieën en benaderingen door middel van experimenten en samenwerking. Het optimaliseren van de balans tussen prestaties van wetenschappelijke workloads en het energieverbruik, waaronder bijvoorbeeld energiemanagement frameworks op de supercomputer en verschillende hardwarecomponenten. Onderdeel van ons belang in dit NWO-subsidievoorstel is de vertaling van innovatie die voortkomt uit NL-ECO naar nieuwe mogelijkheden voor ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek, precies in lijn met onze innovatiedoelstellingen en kerntaak."

Onderzoek naar haalbaarheid van nieuwe technologieën

SURF wil in dit consortium inzetten op en bijdragen aan waardecreatie, kennisopbouw en evaluatie van bruikbaarheids- en haalbaarheidsaspecten van onderzochte technologieën "We zullen faciliteren en deelnemen aan het ontwerpen van prototype-experimenten en samen met andere partners pilotstudies uitvoeren. Specifiek wil SURF in samenwerking met de Radboud Universiteit het potentieel onderzoeken en de efficiëntie kwantificeren van neuromorfe coprocessoren voor optimalisatie- en machineleertaken in wetenschappelijke informatica. In samenwerking met het bedrijfsleven willen we de energiekosten van berekeningen beoordelen met behulp van het experimentele platform van SURF. We verwachten dat de benutting van de verkregen kennis en ontwikkelingen uit dit project kunnen worden toegepast in onze nationale IT-infrastructuur voor onderzoek en onderwijs."

Lees meer hier.

Terug naar nieuws overzicht