Gartner: metaverse bepaalt de toekomst van meetings

10-11-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gartner: metaverse bepaalt de toekomst van meetings

De metaverse is een collectieve virtuele gedeelde ruimte, gecreëerd door de convergentie van virtueel verbeterde fysieke en digitale realiteit, zo meent Marty Resnick, VP-analist bij Gartner. Tijdens de  Gartner IT Sympsoium Xpo gaf Resnick een inleiding tot metaverse en de drie stadia van de ontwikkeling ervan in de komende acht jaar.

Belangrijkste leerpunten volgens Resnick zijn:

“De metaverse zal persistent zijn. Digitale activa zullen worden gekoppeld aan de echte wereld.”

“De metaverse zal decentralisatie ondersteunen. Sommige werelden zullen Web 3.0 of op blockchain gebaseerde technologieën gebruiken om diensten te decentraliseren.”

“De metaverse zal samenwerken. Het biedt immersieve werkplekken, virtuele klaslokalen en virtuele evenementen.”

“De metaverse zal interoperabel zijn. Digitale activa, digitale valuta, digitale mensen en digitale tweelingen gedeeld door werelden.”

De metaverse zal zich van 2022 tot begin 2030 in drie overlappende fasen ontwikkelen.

Opkomend: de meeste use-cases hebben betrekking op het soort virtual reality-ervaringen dat bijvoorbeeld vaak wordt aangetroffen in gaming.

Geavanceerd: protocollen beginnen te verschijnen om interoperabiliteit tussen miniversums, digitale mensen en digitale tweelingen te vergemakkelijken, samen met digitale valuta's en activa die gemeengoed worden.

Volwassen: het grootste deel van de fysieke wereld - via "spatial computing" is in kaart gebracht en geïndexeerd, waardoor een diepe integratie van de fysieke en digitale wereld mogelijk is.

Terug naar nieuws overzicht
Gartner