Groei in wereldwijde uitgaven cloud-diensten lager dan ooit - Canalys

02-11-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Groei in wereldwijde uitgaven cloud-diensten lager dan ooit - Canalys

De wereldwijde uitgaven voor cloudinfrastructuurservices zijn in Q3 jaar op jaar met 28 procent gestegen tot 63,1 miljard dollar. Deze op zich imposante groei van 13,8 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden is echter volgens Canalys de laagste ooit gemeten.

Oorzaken van de sterke groeivertraging zijn volgens de marktonderzoeker onder meer de negatieve impact van inflatie en stijgende energieprijzen. Bedrijven reageren op de hieruit volgende marktonzekerheid door de uitgaven te verminderen, wat op korte termijn de vraag naar clouddiensten kan beïnvloeden. In combinatie met de sterke Amerikaanse dollar zakte de groei voor het eerst onder de 30 procent. Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud blijven de top drie providers in het derde kwartaal van 2022 vormen. Samen zijn zij goed voor 63 procent van de wereldwijde uitgaven, met een bovengemiddelde groei van 33 procent.

Langetermijnvraag blijft groot

De langetermijnvraag naar meer cloud-diensten wegens de verdergaande digitalisering van ondernemingen blijft groot, verwacht Canalys. De overstap naar cloud-diensten voor IT-infrastructuur blijft vaak de beste manier blijft voor bedrijven om meer te doen met minder. Maar de impact van inflatie en recessie op de markt voor cloudservices was het afgelopen kwartaal wel duidelijk, zodat de meeste top-cloudleveranciers de omzetdoelstellingen in het kwartaal misten.

"Onder economische druk kiezen zakelijke klanten ervoor om de operationele risico's te verminderen door hun IT-budget te verlagen", legt Canalys VP Alex Smith uit. “Ondanks het winnen van grote deals en het een achterstand aan contracten die moeten worden nagekomen, zal de groei van cloudleveranciers worden beperkt vanwege onvermijdelijke projectvertragingen. Sommige klanten worden voorzichtig over de economische vooruitzichten. Hyperscalers zullen te maken krijgen met een periode van stijgende kosten en lagere omzetgroei, wat kan leiden tot een conservatievere planning in 2023. We voorspellen dat de hyperscalers hun prijzen in Europa met 30 procent zullen moeten verhogen om rekening te houden met stijgende energiekosten.”

  • AWS was de toonaangevende cloudserviceprovider in het derde kwartaal van 2022, goed voor 32 procent van de totale uitgaven na een groei van 27 procent op jaarbasis. Ondanks een trager dan verwachte groei dit kwartaal, kondigde AWS nieuwe toezeggingen en migraties aan van klanten in veel sectoren en geografische gebieden. De Amazon-dochter blijft zijn infrastructuurvoetafdruk wereldwijd uitbreiden om klanten te ondersteunen. Zo komen er locaties bij in de VAE en plant AWS nieuwe regio's in Thailand.
  • Azure blijft nummer 2 met een marktaandeel van 22 procent na een groei jaar op jaar van 35 procent. Historisch gezien heeft de cloud business unit van Microsoft stabiele omzetprestaties gezien, met een daling die alleen wordt veroorzaakt door kwartaalschommelingen. Microsoft zet zijn ambitie door om meer van zijn eigen services op Azure te hosten. Het bedrijf kondigde de lancering aan van zijn nieuwe datacenterregio in Qatar en is daarmee naar eigen zeggen de eerste hyperscaler die enterprise-grade services in het land levert.
  • Het groeipercentage van nummer 3 Google Cloud versnelde opnieuw, met een plus van 48 procent. Het marktaandeel in de wereldwijde markt voor cloudservices steeg daarmee tot 9 procent. Naast zijn sterke positie in de consumentensector, kreeg Google Cloud het derde kwartaal aanwas uit de publieke sector en overheden. De hyperscaler kondigde nieuwe Google Cloud-regio's aan in Azië-Pacific, gelegen in Maleisië, Thailand en Nieuw-Zeeland.

Uitrol nieuwe infrastructuur

“Hyperscalers blijven nieuwe infrastructuur uitrollen om wereldwijd nieuwe klanten te bereiken", licht Canalys Research Analyst Yi Zhang toe. "Tegelijkertijd proberen ze de volgende producten en technologische vooruitgang te vinden die de bedrijfsgroei zullen stimuleren. De toegenomen acceptatie van clouddiensten heeft geleid tot nadenken over de waarde die uit data in de cloud kan worden gehaald. Zowel Google als Microsoft benadrukten hun ontwikkeling van producten rond data en AI. De toekomstige markt voor clouddiensten zal naar verwachting waardecreatie realiseren met de introductie van data en AI.”

Canalys definieert cloudinfrastructuurservices als services die infrastructuur-as-a-service en platform-as-a-service bieden, hetzij op speciale gehoste privé-infrastructuur of gedeelde openbare infrastructuur. Dit is exclusief uitgaven voor software-as-a-service, maar omvat inkomsten die worden gegenereerd door de infrastructuurdiensten die worden gebruikt om ze te hosten en te exploiteren.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud