Kapitaal voor MKB cyber security software specialist Guardey

19-10-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Kapitaal voor MKB cyber security software specialist Guardey

Startup Guardey biedt het MKB cyber security software die zorgt voor online veiligheid en privacy. Het bedrijf is ontstaan vanuit de vraag uit de markt naar toegankelijke en betaalbare cybersecurity voor kleine en middelgrote bedrijven. De meeste cybersecurity oplossingen in de markt zijn gericht op grote bedrijven, terwijl MKB’ers en ZZP’ers juist steeds vaker te maken krijgen met cyberaanvallen. Voor de ontwikkeling en lancering van de software heeft Guardey 2,2 miljoen euro opgehaald.

De investering is afkomstig van een groepje succesvolle Nederlandse ondernemers en investeerders die de noodzaak zien om kleinere bedrijven een simpele oplossing aan te bieden om zich te beschermen tegen cybercrime. Guardey is ontwikkeld door het team van GOOSE VPN, de eerste Nederlandse VPN voor consumenten, die in 2017 op de markt verscheen en inmiddels 120.000 gebruikers wereldwijd aan een veilige online verbinding helpt.

Meer Nederlandse bedrijven te maken met cybercrime
Het aantal Nederlandse bedrijven dat dit jaar te maken kreeg met cybercriminaliteit is gestegen. In 2021 was het percentage getroffen bedrijven nog 29 procent, dit jaar steeg dit naar 45 procent. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. Erwin Gritter, fiscalist en investeerder in Guardey: “In mijn werk kom ik dagelijks ondernemers tegen die hun cybersecurity nog niet goed geregeld hebben en dat terwijl de kans steeds groter wordt, dat zij er ook mee te maken krijgen. Toegankelijke cybersecurity voor het MKB is broodnodig om ook kleinere bedrijven een goede online bescherming te bieden. Juist daarom heb ik besloten om in Guardey te investeren.”

“MKB'ers verdienen dezelfde cyberbeveiliging als de grote jongens”
Cybercriminelen worden steeds slimmer en werken beter samen. Ook maken ze gebruik van het feit dat veel MKB’ers en ZZP’ers zich geen dure beveiligingsinfrastructuur of ervaren IT-professional kunnen veroorloven. Daarnaast brengt de verschuiving naar hybride werken extra beveiligingsrisco’s met zich mee. Dit alles maakt kwetsbaar voor hacking. Joeri van de Watering, co-founder en CEO van Guardey: “Door onze ervaring met GOOSE VPN merken wij dat de huidige oplossingen in de markt te complex zijn, lastig te implementeren en het maakt de gebruiker niet bewuster van beveiligingsrisico’s. Daarom hebben wij Guardey ontwikkeld. Wij vinden dat MKB’ers en ZZP’ers dezelfde cyberbeveiliging verdienen als de grote jongens. Want wist je dat het gemiddeld 280 dagen duurt voordat een bedrijf doorheeft dat ze gehackt zijn? Het doel van de hacker is om zo lang mogelijk onopvallend te blijven om zoveel mogelijk schade aan te richten. Hoe langer het duurt voordat je doorhebt dat je gehackt bent, hoe groter de schade. Guardey controleert continu op verdacht online gedrag zodat er meteen actie ondernomen kan worden, dus voordat er grote schade wordt aangericht.”

Hoe werkt het?
Guardey is een app die de internetverbinding door middel van een VPN, Virtual Private Network, versleutelt. Een VPN creëert een tunnel tussen het internet en het apparaat. Deze tunnel is volledig beveiligd, zodat de privacy en anonimiteit van de gebruiker gewaarborgd is. Het Guardey cyberalarm analyseert al het verkeer in de beveiligde verbinding op basis van bestemming en gedrag. Real time wordt er gecontroleerd op gevaren. Herkent het alarm een bedreiging? Dan krijgt de gebruiker een melding. De gebruiker kan dan actie ondernemen. Bij Guardey kunnen er verschillende abonnementen afgesloten worden om hulp te krijgen om het probleem op te lossen. Binnenkort is er daarnaast een game element in de app beschikbaar. Door wekelijkse challenges leren gebruikers hoe zij phishing mailtjes en duistere activiteiten online kunnen herkennen zodat bedrijven weerbaarder worden tegen cyberaanvallen.

Terug naar nieuws overzicht
Security