Gartner: Wereldwijde PC-markt krimpt met bijna twintig procent

11-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Wereldwijde PC-markt krimpt met bijna twintig procent

Wereldwijd zijn in het derde kwartaal van 2022 zo'n 68 miljoen PC's verscheept. Dit is een daling van 19,5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021, blijkt uit voorlopige resultaten van Gartner. Het gaat om de sterkste marktdaling sinds medio jaren 1990 en het vierde achtereenvolgende kwartaal van een daling op jaarbasis.
 
"De resultaten van dit kwartaal kunnen een historische vertraging voor de pc-markt betekenen", zegt Mikako Kitagawa, Director Analyst bij Gartner. “Hoewel de verstoringen van de toeleveringsketen eindelijk zijn afgenomen, is een hoge voorraad nu een groot probleem geworden gezien de zwakke vraag naar pc's in zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Back to school-verkopen eindigde met teleurstellende resultaten ondanks massale promoties en prijsdalingen, vanwege een gebrek aan behoefte doordat veel consumenten de afgelopen twee jaar nieuwe pc's hadden gekocht. Aan de zakelijke kant leidden geopolitieke en economische onzekerheden tot selectievere IT-uitgaven, en pc's stonden niet bovenaan de prioriteitenlijst.”
 
De top drie van leveranciers op de wereldwijde pc-markt bleef ongewijzigd in het derde kwartaal van 2022, waarbij Lenovo de nummer 1 positie in verzendingen handhaafde met een marktaandeel van 25,2% (zie tabel 1).

gartner-pc-markt-2022q3.png
Lenovo wint marktaandeel in vergelijking met een jaar geleden, hoewel de leveringen jaar op jaar daalden. Terwijl de totale leveringen van het bedrijf in alle regio's met uitzondering van Canada daalden, noteerde het bedrijf in de EMEA-regio groei. Deze groei is aangewakkerd door de productie die begon in Lenovo's eerste interne productiefaciliteit in Europa, die in juni 2022 in Hongarije is geopend.
 
HP maakte een uitdagend kwartaal door met een scherpe daling van de totale wereldwijde verzendingen. HP noteert groei in bepaalde regio's van de desktopmarkt, maar de totale levering van laptops daalde.
 
Dell verkleint zijn marktaandeelverschil met HP en registreerde jaar-op-jaar groei in de desktopmarkt in alle regio's behalve in Azië-Pacific. De laptopverzendingen van Dell daalden echter in alle regio's, waarbij Japan een uitzondering is.

EMEA-markt

De EMEA-pc-markt krimpt in het derde kwartaal met 26,4% op jaarbasis en bereikt 17 miljoen eenheden. Dit komt neer op de sterkste daling van alle regio's. Het gaat om het derde negatieve kwartaal voor de EMEA pc-markt na een hausse aan het begin van de pandemie.
 
"Meerdere factoren hebben geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de pc-markt in EMEA, waaronder uitdagende macro-economische omstandigheden, afnemende vraag van bedrijven en consumenten, en hoge voorraadniveaus", aldus Kitagawa. "Bovendien hebben veel pc-leveranciers hun activiteiten in Rusland in de eerste twee kwartalen van dit jaar stopgezet, wat een negatief effect had op de totale verzendingen en vooral zichtbaar is in vergelijkingen van op jaarbasis."

Amerikaanse markt

De Amerikaanse pc-markt daalde in het derde kwartaal van 2022 met 17,3%, het vijfde achtereenvolgende kwartaal van een jaar-op-jaar daling van de verzending. De vertraagde verkoop van laptops dreef de totale Amerikaanse markt omlaag. De desktopmarkt vertoont echter een bescheiden groei, aangedreven door een opgekropte vraag bij bedrijven en aankopen in de publieke sector.
 
"Inflatie is de grootste zorg op de Amerikaanse markt, maar kleinere bedrijven tonen relatief optimisme over de macro-economische omstandigheden", aldus Kitagawa. "Terwijl de vraag naar laptops onder grote bedrijven sterk daalde in het derde kwartaal van 2022, lieten kleine en middelgrote bedrijven een minder sterke daling zien."
 
Dell staat de eerste plaats op de Amerikaanse pc-markt op basis van leveringen met een marktaandeel van 26,8%. HP volgt met een marktaandeel van 23,2% (zie tabel 2).

gartner-pc-markt-2022q3-2.png

Aziatische markt

De Azië-Pacific-markt (exclusief Japan) krimpt met 16,6% op jaarbasis. Dit is volgens Gartner grotendeels het gevolg van vertraagde verzendingen in China. In het derde kwartaal van 2021 hervatte China het normale dagelijkse leven en de economische activiteit bijna volledig. Lockdowns dit jaar in verschillende steden vertraagden de bedrijfsactiviteiten echter en leidden tot een lagere vraag naar pc's in de overheids-, zakelijke en consumentenmarkten.
 
De cijfers die Gartner nu deelt zijn voorlopig. De definitieve statistieken zijn binnenkort beschikbaar voor klanten van Gartner's PC Quarterly Statistics Worldwide by Region-programma. Dit programma biedt een actueel beeld van de wereldwijde pc-markt.

Terug naar nieuws overzicht