Canalys verwacht forse daling van de vraag naar pc's

11-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys verwacht forse daling van de vraag naar pc's

De vraag op de wereldwijde pc-markt is in het derde kwartaal van 2022 aanzienlijk gedaald. De totale leveringen van desktops en notebooks daalden met 18% tot 69,4 miljoen stuks, aangezien de bestaande zwakte in de consumenten- en onderwijssegmenten werd versterkt door voorzichtigere IT-uitgaven door bedrijven.

Dit meldt marktonderzoeker Canalys. Ongunstige macro-economische en industriële factoren waaronder hoge inflatie, stijgende rentetarieven en opgeblazen kanaalvoorraden tasten het momentum van de pc-markt aan. Canalys verwacht dat dit tot in 2023 aanhoudt. Notebookverzendingen zijn het hardst getroffen met een jaar-op-jaar daling van 19% met 54,7 miljoen stuks verzonden. Desktopverzendingen zijn minder afhankelijkheid van consumentenuitgaven, waardoor de daling minder hoog uitvalt in dit segment. De vraag naar desktops is met 11% op jaarbasis gedaald tot een totaal van 14,7 miljoen eenheden.

'Recorddaling op jaarbasis'

"Na een vertraging in de eerste helft van het jaar, laat de pc-markt nu een recorddaling op jaarbasis optekenen", zegt Ishan Dutt, Senior Analyst bij Canalys. “Hoewel het verzendvolume in het derde kwartaal vergelijkbaar blijft met de cijfers van vóór de pandemie, is de snelle verslechtering van de vraag in alle segmenten een zorgwekkend teken. Niet alleen voor leveranciers, maar ook voor belanghebbenden in de hele toeleveringsketen. Intel en AMD kampen met tegenwind door zwakte in hun pc-activiteiten, en kleinere fabrikanten van componenten van IC's tot geheugen verminderen de productie en verlagen de winstprognoses. Hoewel promotionele activiteiten van retailers hebben bijgedragen aan het opruimen van enkele voorraden voorafgaand aan de feestdagen, is het algemene enthousiasme voor pc's onder consumenten afgenomen door de stijgende kosten van andere goederen en diensten. Het gebruik van onderwijs, dat in 2021 een belangrijke nieuwe bron van pc-groei was, is ook verminderd omdat de overheidsfinanciering is gericht op meer directe behoeften en scholen in de meeste ontwikkelde markten een adequate verhouding hebben tussen apparaten en studenten met grotendeels persoonlijk leren hervat.”

"Het is verontrustend dat leveranciers, channelpartners en andere spelers in de industrie in het derde kwartaal zijn gaan aangeven dat commerciële inkoop, die sterk was gebleven ondanks de verslechterende economische omstandigheden, wordt bedreigd door het herprioriteren of verlagen van IT-budgette", voegt Dutt toe. “Bedrijven zijn voorzichtiger door de vernieuwingscycli van apparaten uit te breiden in de huidige onzekerheid. Een positief signaal voor de pc-markt waren de relatief sterke werkgelegenheids- en personeelsaantallen in de belangrijkste markten. Aanwijzingen dat dit kan omkeren zullen echter de commerciële vraag verder verminderen naarmate de behoefte aan nieuwe pc's afneemt. De bedrijfsinvesteringen houden ook verband met beperkingen, aangezien de kosten van leningen naar verwachting blijven stijgen met renteverhogingen die in de komende kwartalen zijn gepland. Ondanks de huidige ongunstige omgeving blijft het belang van pc's ter ondersteuning van nieuwe werkstijlen en digitale transformatiedoelen hoog. Oudere apparaten in de installed base moeten worden vervangen en de markt herstelt naar verwachting in de tweede helft van 2023.”

Lenovo blijft marktleider op de wereldwijde pc-markt, al zag het bedrijf het aantal verscheepte units met 16% op jaarbasis teruglopen tot 16,9 miljoen stuks. Voor het tweede kwartaal op rij maakt HP de grootste daling door van de top vijf van leveranciers. Het bedrijf verscheepte 12,7 miljoen eenheden, een daling van 28% op jaarbasis. Zowel Lenovo als HP verzonden hun laagste totaal sinds het begin van de pandemie in het eerste kwartaal van 2020. De als derde geplaatste Dell noteerde ook een aanzienlijke daling van 21% in verzendingen, met iets minder dan 12 miljoen eenheden. Apple draaide een beter kwartaal dan zijn concurrenten, aangezien het bedrijf bestellingen uit het tweede kwartaal uitvoerde die vertraagd waren vanwege leveringsonderbrekingen in China. Ook lancering van de nieuwe M2-Macbooks droeg bij. Het behaalde de vierde plaats met 8,0 miljoen eenheden, een bescheiden stijging van 2% op jaarbasis. Asus rondt de top vijf af met 5,5 miljoen stuks, een jaarlijkse daling van 8%.

canalys-pc-markt-2022q3-2.png

Terug naar nieuws overzicht