Gartner: I&O-leiders zetten in op automatisering

03-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: I&O-leiders zetten in op automatisering

85 procent van de leiders op het gebied van infrastructuur en operations (I&O) die momenteel geen volledige automatisering hebben, verwacht in de komende twee tot drie jaar meer geautomatiseerd te worden.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. De marktonderzoeker voorspelt dat tegen 2025 70% van de organisaties gestructureerde automatisering implementeert om flexibiliteit en efficiëntie te leveren. Dit is een stijging ten opzichte van 20% van de organisaties in 2021.

Toenemende eisen van digitale bedrijven

"Automatisering is essentieel voor I&O om op te schalen voor de toenemende eisen van digitale bedrijven", zegt Yinuo Geng, VP, Gartner. "I&O-automatiseringstechnologieën kunnen IT ondersteunen bij het mogelijk maken van speed-to-market, het vergroten van de bedrijfsflexibiliteit, het waarborgen van naleving van beveiligings- en regelgevende vereisten en het optimaliseren van servicekosten."
 
De Gartner-enquête is uitgevoerd van april tot mei 2022 onder 304 I&O-leiders en hun directe ondergeschikten in Noord-Amerika, EMEA en APAC. Respondenten zijn werkzaam bij bedrijven met een jaarlijkse omzet van een 1 miljard dollar of meer.

Automatisering binnen implementatiedomeinen

Uit het onderzoek bleek dat I&O het vaakst gebruikmaakt van automatisering binnen implementatiedomeinen, zoals applicatie-implementatie (47%), I&O-workloadautomatisering (43%) en deployment van eindgebruikersapparaten (41%). Negentig procent van de respondenten die de implementatie van applicaties automatiseren, geeft aan dat het waarde heeft opgeleverd.
 
"Het automatiseren van implementatieactiviteiten kan wrijving op het snijvlak van I&O en zijn consumenten helpen verminderen", zegt Melanie Freeze, Senior Principal, Research, Gartner. "De opkomst van DevOps, Agile en site-betrouwbaarheidsengineering heeft ook geleid tot meer automatisering binnen operationele domeinen zoals monitoring en incidentoplossing, maar het kan moeilijker zijn om investeringen te rechtvaardigen vanwege meer indirecte opbrengsten."

Patching en security

Zo automatiseert slechts 22% van de I&O-leiders momenteel patching en herstel van kwetsbaarheden. 70% van degenen die dergelijke activiteiten automatiseren, vindt het echter een impact hebben op het bedrijf, en benadrukt de urgentie voor I&O om automatisering uit te breiden naar operationele domeinen.

Use cases voor automatisering selecteren

Slechts 21% van de respondenten rapporteerde veel succes in hun I&O-automatiseringsinspanningen. De meest voorkomende uitdagingen die worden genoemd, zijn onder meer het inschatten van de ROI voor het selecteren van de beste use case-mogelijkheden, het veranderen van manieren van werken naar meer consumentgerichte benaderingen, het verbeteren van verouderde processen en infrastructuur, en het ontwikkelen en verwerven van relevante vaardigheden.
 
"Bij het selecteren van automatiseringsinitiatieven kijken I&O-leiders eerder naar haalbaarheid en vraagvolume dan naar potentiële bedrijfswaarde", zegt Freeze. "I&O-leiders kunnen meer toekomstig rendement halen uit automatiseringsinvesteringen als ze ook prioriteit geven aan initiatieven die herbruikbaar zijn en innovatie en opkomende zakelijke prioriteiten ondersteunen."
 
Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'State of I&O Automation: 5 Survey Insights'. Ook geven Gartner-analisten aanvullende analyses van cloudstrategieën en trends op het gebied van infrastructuur en bedrijfsvoering tijdens de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference. Deze conferentie vindt van 21-22 november in Londen plaats.

Terug naar nieuws overzicht
Security